Грипна епидемия

Грипна епидемия
Грипна епидемия в София, учениците се връщат на училище на 4 февруари

Обявиха грипна емидемия в София от понеделник, 27 януари, а всички ученици излизат в грипна ваканция до 4 февруари. Грипна епидемия е обявена във Велико Търново и Бургас.

Необходимо ли е да има грипна ваканция за учениците?
- Кой гледа детето когато има грипна ваканция? Малко родители могат да си вземат отпуск за да гледат детето у дома или да работят от дома (home office). Разчита се на баба, дядо или се търси друго решение.
- Когато са малки до 10 години е притеснително да се остави детето у дома. По-големите може да прекарат времето си у дома, но може и да се съберат с връстници. Затова родителите трябва да поговорят с децата по този въпрос.
- Каква е логиката на грипна ваканция, когато яслите и детските градини продължават да работят? Както у частните центрове и занимални, в които децата ще влязат в контакт с други деца.

Най-доброто, което можете да направите за детето си е да го заведете в планината. Чистият въздух, движението и планината лекуват. Затова, ако не можете по време на грипната ваканция, използвайте най-близката такава възможност.

От понеделник 27 януари до 4 февруари, включително, поради висока заболеваемост ще бъде преустановен учебният процес във всички 273 училища в София, съобщиха от МОН. Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден поради края на първия учебен срок, грипната ваканция и междусрочната ще се слеят.
Ограничават се провеждането на профилактичните и планови действия в лечебните заведения, детските и женските консултации, ваксинациите и свижданията в болниците.

Рестриктивните мерки в лечебните заведения се въвеждат с цел предпазване на здравето на вече настанените там пациенти, тъй като това е инфекция, която се предава много лесно – по въздушно-капков път, а заболяването на вече лежащо болните би допринесло за удължаване на болничния престой. Плановите операции ще бъдат отложени и ще се провеждат единствено спешните, обясни тя. Ограничават се и свижданията след раждане.

Грип или настинка -  как да ги различим


flu pix 4

По отношение на учебно-възпитателния процес учебният процес да бъде преустановен в рамките на следващата седмица. Детските градини и детските ясли ще продължат да функционират, като се засилва техният филтър – когато дечицата се приемат в детското заведение, не трябва да се допуска персонал, който е със симптоми на ОРЗ (остри респираторни заболявания) и грип. Дечица с такива симптоми ще бъдат насочвани за диагностично уточняване към лекар.

Характерно за заболяването е, че то започва внезапно с висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Добър съвет е болните да стоят на безопасно разстояние от здравите, за да ги предпазват от заболяване или да носят маска на обществените места. Това заболяване може да има сериозни последствия.

До второ нареждане се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.