При главоболие прегледайте очите

При главоболие прегледайте очите
Главоболието при млади хора и деца, което липсва по време на отпуска или ваканция, обикновено се дължи на проблеми с очите като астигматизъм.

Трябва да се знае обаче, че ако този дефект лесно може да бъде коригиран с помощта на очила, то заболявания като глаукомата, открити на по-късен етап, не се лекуват, а прогресират.

Прегледайте очите, ако ви мъчи главоболие


Това разказа пред Дарик един от най-добрите офталмолози в България проф. Ива Петкова, която управлява Клиниката по офталмология в столичната Александровска болница.


Какво трябва да знаем за глаукома - 50%  от засегнатите от заболяването, не подозират за него. 80% от диагностицираните пациенти с глаукома са можели да избегнат заболяването, ако то е било открито в ранен стадий.


Тя добави, че пациентите в клиниката идват не с оплаквания за болка, а с оплаквания от намалено зрение. Ако то обаче се дължи на глаукома, обикновено бива открито късно. Затова офталмолозите у нас се борят за инициирането на профилактични прегледи, при които очното заболяване да бъде открито в ранен стадий, за да се вземат мерки във връзка с неговата прогресия.

"Това, което е много важно, е превенцията на глаукомата, на слепотата от глаукома. Това е за което ние се борим, да се правят профилактични прегледи, които обхващат ранния стадии на заболяването и след това пациентите да бъдат така проследявани, че пациентите да не стигат до прогресия на глаукомата, което води до една дефинитивна  слепота", обясни проф. Ива Петкова.

"Това, което искаме, е пациентите, които са диспансеризирани с глаукома, да могат да бъдат по-често проследявани. Това вече се случи", съобщи още тя.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.