Множествена склероза

Множествена склероза

Множествената склероза е болест на младите хора!


Последната сряда на месец май се отбелязва Ден на множествената склероза - заболяването, засегнало над 5 хиляди души в България, а в света - над 2 милиона.

31 май 2017 - Световен Ден на Множествената Склероза - WORLD MS DAY


Множествената склероза е хронично възпалително автоимунно заболяване на централната нервна система, включваща главния и гръбначния мозък. Болестта се проявява при всеки човек с абсолютно индивидуални симптоми. Може да започне с нарушаване на зрението, на походката, спазми в мускулите, умора и остра болка.

Замъглено зрение, усещане за слабост в крайниците, загуба на равновесие, изтръпване и болка в мускулите, това са малка част от признаците, които подсказват множествената склероза (МС). Болестта засяга основно млади хора между 20 и 40 години, а причината за появата още не е доказана от науката. Любопитното е, че това автоимунно заболяване подминава някои етноси, например роми, цветнокожи и ескимоси. Българите обаче са засегнати наравно с останалите европейски народи, като на всеки 100 хил. души, 100 развиват автоимунното заболяване.

През последните десет години са налице безспорни постижения в медицината, които бързо навлизат и се прилагат в България. Разполагаме с голям ресурс от медикаменти, но е време да работим за подобряване на социалната политика, която да осигури достоен живот за пациентите, а те са повече от 5 000 в България– казва Десислава Раянова, председател на асоциацията на пациентите с множествена склероза пред БНР.

Според европейската статистика повече от 50% от хората със заболяването напускат работа до 3 години след поставяне на диагнозата.
По линия на Националната здравноосигурителна каса успяват да се лекуват само 1/3 от пациентите.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.