Грижи за здравето, когато работите на компютър

Грижи за здравето, когато работите на компютър
Обръщам внимание на тези теми, защото работата ни е свързана с работа на компютър, от години, и това води до няколко правила, които следваме у дома

  • Ден (дни) за дигитална диета – време без компютър и Интернет, един ден в седмицата и няколко дни през годината, когато планираме почивка

  • Движение, активно движение всеки ден

  • Грижи за ръцете и за очите (има профсионални заболявания при работа на компютър)

  • Възможно най-удобното работно място и слънчева светлина


Според лекарите в 75 процента от случаите бързата умора и болките в мускулите и ставите е вследствие от неправилната поза на седене пред компютъра. Останалите 25 се дължат на лош баланс между работа и почивка.

6 начина да се предпазите, докато седите на работното си място


Това са 6 полезни съвета на специалисти, които ще ви помогнат да се почувствате по-добре на работното си място.

Срещу болки в краката
Не кръстосвайте краката си или стъпалата. По този начин пречите на кръвообращението и притискате вените.
Първо, нагласете удобно стола си, така че краката ви да не висят, но и да не са натиснати под него. Ако има къде да ги слагате върху опора от време на време, ще е най-добре.

Срещу болките в гърба
Нужно е столът да отговаря на широчината на бедрата ви. Ако седите на твърде голям стол, намерете си възглавница, с която да подпирате гърба си. В противен случай ще се свличате, а това от своя страна ще създаде напрежение в гърба.
Гърбът ви не трябва да е в позицията на въпросителен. А когато сменяте позата си на стола, не го правете рязко, оставете време на мускулите да свикнат с новата поза.

Срещу умора в ръцете
Работите на компютър? В такъв случай ръцете ви са подложени на непрестанно напрежение. Ако ги държите в неудобна поза много време, ще започнат да изтръпват и да ви болят. Най-добре е мишката и клавиатурата да са на нивото на лактите, за да се напрягат ръцете ви по-малко.

Срещу болки във врата
Нагласете добре монитора си. Ако е прекалено ниско, ще трябва да се навеждате, за да гледате в него. Ако е прекалено високо, ще е необходимо да вдигате глава нагоре. Ето защо е хубаво да го нагласите точно на нивото на очите. Ще определите най-добре нивото, когато затворите и после отворите очи. Мястото, където попада погледът ви трябва да е центърът на монитора.

Срещу уморени и възпалени очи
Мониторът трябва да е поне на 50 см от очите. нагласете добре светлината в стаята, както и яркостта на монитора. Препоръчително е да носите специални очила, които предпазват от вредното влияние на монитора (очилата помагат при по-старите модели монитори). От време на време отмествайте поглед от монитора. Не забравяйте да правите упражнения за очите.

Кратко раздвижване
Отделяйте не повече от 15 минути на ден, за да се раздвижвате на работното място. Ходете пеша винаги, когато можете. Хапвайте здравословни продукти.

Източник: BrightSide

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.