Да не игнорираме сигналите на тялото

Да не игнорираме сигналите на тялото

Сигналите на тялото, които често игнорираме


Нашето тяло е една уникална машина. В нея протичат милиони процеси. В случай, че нещо не е наред, тя използва най-различни специфични сигнали. Т.нар. симптоми.

Именно поради тази причина ще ви представим 10 от тях. Хубаво е да им обръщате внимание (без да изпадате в паника). В края на краищата последната дума винаги е на лекаря.

Размазано зрение
Размазаното зрение най-често означава късогледство или астигматизъм, но може да е симптом за глаукома, ретинобластома или по-сериозни заболявания на очите.

Тъмни кръгове под очите
Знаете кога се появяват, нали? Те са вследствие от преумората и недостатъчния сън. Ако обаче сте отпочинали, а постоянно ги имате, е добре да се съветвате с лекар. Тъмните кръгове са сред симптомите за анемия – недостиг на червени кръвни телца или хемоглобин в кръвта.

Петна пред очите
Със сигурност ви се е случвало – поглеждате право в някоя лампа и светлината сякаш се запечатва върху окото ви. Малки кръгчета или линийки заиграват пред вас. Ако обаче се появяват без причина и не искат да се махат, споделете с очния си лекар. Тези безобидни формички може да са симптом за заболяване на зрението като катаракта.

Къркорене
По принцип това е нещо нормално. Къркоренето е резултат от работата на червата и стомаха. Ако къркоренето не ви оставя намира и е придружено с болка, съветвайте се с лекар. То може да е симптом за заболяване на храносмилателната система.

Промяна на цвета на пръстите
Не носите пръстени и въпреки това цветът на ръцете ви се е променил чувствително (на практика са пожълтели)? Честата промяна на цвета може да е симптом за синдром на Raynaud – спазми в кръвоносните съдове на пръстите.

Лющене на кожата
Това е сигнал, че тялото ви изпитва недостиг на витамини. Добрата и балансирана диета, както и приемът на хранителни добавки, могат бързо да върнат нормалното ѝ състояние. Ако лющенето продължава и е съпроводено със сърбеж, най-вероятно става въпрос за гъбична инфекция.

Частична загуба на обоняние
Нормално е в по-късна възраст носът да е с отслабена функция. Намалено обоняние се появява също по време на вирусно заболяване, а може да е симптом за по-сериозни състояния като Алцхаймер и мозъчна аневризма.

Потрепване на клепача
Обикновено това е признак за преумора на очите или стрес. Същевременно обаче е напълно възможно и да е симптом и за заболявания като блефароспазъм, множествена склероза или Синдром на Мейдж. Ако трептенето продължава дълго, съветвайте се с лекар.

Нестабилна раменна става
Раменните стави на някои хора сякаш са по-свободни и могат да се движат във всички посоки. Това може да е по-рождение, но може и да е причинено от травма. В такъв случай ви препоръчваме да се съветвате с лекаря си, особено ако изпитвате болка.

Шум в ушите
Шумът в ушите, познат още като тинитус, е възприятие на звук, без да съществува източник. Най-често се появява заради прекалено шумна среда, но има и други случаи, които не са за пренебрегване. Шумът може да е симптом за възпаление на ухото или синусите, или сърдечно заболяване.

Източник: BrightSide

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.