След като установих, че не различавам ниски звуци, когато някой ми говори реших, че трябва да взема мерки. Когато човек мине 45+ години може да очаква промени с тялото си и е добре да ги следи и да вземе мерки. След като здравеопазването у нас има проблеми може да се възползваме от всяка възможност за профилактика и прегледи. Така когато видях реклама на център за слуха Фонио на удобна локация до нас реших да отида.
Това, което ми казаха, че имам "тапа" на лявото ухо и мога да отида на лекар или да се справя сама. Съвсем скоро ще взема направление за УНГ специалист. Така, че ще има няколко публикации на тази тема.

Спорно е как трябва да се почистват ушите. Почистването на ушите е обикновена хигиенна процедура, която повечето хора правят веднъж на няколко дни. Почти всеки от нас след като вземе душ взема от онези пластмасови клечки и си почиства ушите. Точно това почистване е спорно дали е полезно.

Ушната кал има защитна функция и може да бъде индикатор за нашето здравословно състояние. С помощта на клечка за уши можете да видите какъв е цветът на ушната кал и какво означава това за здравето ви.

8. Сив цвят
Ако ушната кал е сива, без други симптоми, няма какво да ви притеснява. Вероятно е просто прах. Този цвят е обичаен за жителите на големи градове със силно замърсен въздух.

7. Следи от кръв
Ако забележите следи от кръв, когато почиствате ушите си, това може да означава, че тъпанчето ви е перфорирано. Това може да доведе до инфекции и трайно влошаване на слуха. Затова е нужно да потърсите лекар.

6. Кафяв цвят
Ако ушите ви изхвърлят прекомерно количество ушна кал, с по-тъмен цвят от обичайното, това означава, че организмът ви е преживял твърде много стрес. Полезно ще е да прекарате няколко дни в спокойна и спокойна обстановка.

5. Черен цвят
Ако се случи веднъж, няма какво да ви притеснява. Ако обаче ушите ви сърбят и сърбежът става по-силен, трябва да посетите лекар, защото черният цвят на ушната кал показва гъбична инфекция.

4. Бял цвят
Белият цвят на ушната кал може да означава, че ви липсват витамини и микроелементи, особено желязо и мед. Яжте повече бобови храни и овесени ядки. Направете курс с витамини като добавка.

3. Неприятна миризма
Ако ушната кал има силна неприятна миризма, това е знак за наличието на инфекция в средното ви ухо. Възможно е също така от време на време да имате шум в ушите и други необичайни усещания. Ще трябва да посетите УНГ специалист.

2. Течна ушна кал
Промяната в плътността на ушната кал може да указва началото на възпалителен процес. Ако е така, е нужно да се консултирате със специалист.

1. Суха ушна кал
Най-лесното обяснение за сухотата на ушна кал е липсата на здравословни мазнини в тялото ви. Но причината може също да бъде дерматит или друго кожно заболяване, което води до изсушаване на кожата.

Източник: Our Ears Can Indicate Our Health, and These 8 Factors Shouldn’t Be Ignored