Подготовката за раждане

Подготовката за раждане

5 въпроса за безпроблемно раждане


Акушерката Тони Калушкова дава насоки за важния момент


Подготовката за раждане е важен момент по пътя ни към родителството. Ето няколко препоръки от специалиста с дългогодишна практика 

 На училище

Важно е бременната да си избере и да премине курс за подготовка за майчинство – така нареченото „училище за родители“. Има различни курсове, които се водят от опитни акушерки.
Информацията, която жената ще получи, ще й даде познания за процеса на раждане. Ще й помогне то да протече по-леко, а вероятно и да намали риска от усложнения. Затова горещо препоръчвам на всяка бременна да посещава курсове за предродилна подготовка. Още по-добре, ако вземе със себе си своя партньор или друг, който ще ѝ помага при кърмене и в грижите за бебето.

Моят лекар, моята болница

Изборът на лекар или акушерка е добре да стане предварително. Той е индивидуален и няма как да се даде „рецепта“. Важно е жената да се запознае спокойно с подробности от родилния процес и да си изготви свой план. А след това да го обсъди в детайли с избрания специалист. Така и двете страни ще са наясно за очакванията и възможностите.
В родилните домове се организират Дни на отворени врати, които са много полезни. Познаването и доверието към АГ-специалиста е ключов момент за по-лесното и безпроблемно раждане. За тези жени, които по финансови или други причини няма да направят избор на специалист, е разумно да посетят Дните на отворени врати. Така ще се чувстват в позната среда и ще са много по-спокойни.

Страхът да не се случи преждевременно

Има един вид „фалшиви“ контракции, които не са опасни, но стряскат бременните. Познати са още като Бракстън-Хикс контракции. Те подобряват притока на кръв и кислород през плацентата към плода, както и укрепват матката и маточната шийка и по този начин ги подготвят за раждането. Тези контракции всъщност започват още от шестата седмица след началото на бременността. Жената обикновено ги усеща едва в последния триместър, когато бебето и матката са достатъчно големи.

Бракстън-Хикс контракциите са неравномерни, не са съпроводени с болки в кръста или ниско долу в корема и не водят до разширение на маточната шийка – с други думи не могат да предизвикат раждане. Те дори са полезни за бебето, чрез тях то все едно получава масаж. Ако подобни контракции ви се случват за първи път и се чувствате притеснени, запомнете следното правило: направете обратното на това, което сте правили до момента на появата на контракциите. Ако сте лежали по-продължително – станете и се раздвижете. Ако пък сте имали по-активна физическа натовареност или сте се движила твърде дълго – легнете и си починете.

Добре е също така да изпиете няколко чаши вода, защото е много възможно това да са контракции, резултат на дехидратация – особено през летния сезон.
Ако въпреки всички тези препоръки контракциите не изчезнат и продължат по-дълго от час, потърсете вашия лекар.

Подготовка

В края на бременността и непосредствено преди термина се движете колкото се може повече. Така ще помогнете на бебето и то ще заеме оптимална позиция. А вашето тяло – ще се подготви за раждането.
В последните две седмици преди термина, за да улесните раждането, може да си приготвяте енергиен коктейл с Шуслерови соли. Разтворете в 500 мл вода по 5 таблетки от Шуслерови соли №5, 3, 2 и 7 и пийте на малки глътки. Правете го всеки ден до настъпване на раждането, както и по време на родилния процес по възможност. Това ще ви даде допълнителни сили, за да се справите с физическото и психическо натоварване.

Часът настъпва

Очакването на самото раждане прави жената нетърпелива. Няма как да сбъркате началото му. Всяко бебе обаче се появява на бял свят по свой неповторим начин. Същото важи и за раждането – при едни ще започне с изтичане на води и без контракции, при други с контракции, идващи на различни интервали – от 5 или 30 минути. При трети пък може да има само леко усещане за разпъване ниско долу в корема и в кръста.

Едно е сигурно. В един момент контракциите стават постоянни – идват все по-често и са все по-продължителни.
Природата е създала перфектния механизъм, за да може лесно и безпроблемно да се появят децата ни на бял свят. Ние трябва просто добре да познаваме този механизъм, за да можем да разчитаме сигналите, които ни дава тялото ни и да ги следваме.

Тони Калушкова

Тони Калушкова - заместник-председател на Алианса на българските акушерки. Тя е и Управител на център за предродилна подготовка и акушерска грижа Happy Mums във Велико Търново, сертифициран инструктор е за подготовка за раждане към ENCA - Европейска мрежа на асоциациите за раждане и обучител по програмата "Най-щастливото бебе" на д-р Карп.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.