Стрес на работното място

Стрес на работното място
Как се справяте със стреса на работното място? Защото тенденциите са тревожни

Повече от половината от българите смятат, че са подложени на стрес на работното си място. Едва 9 на сто от работодателите са създали условия на труд без стрес, стана ясно на дискусия "Здравословни работни места", проведена през октомври 2014 г.

Според националното изследване за условията на труд, стресовите професии са тези на учителите, на лекарите и работещите в медико-социалната сфера и на заетите в добивната промишленост. Според някои международни изследвания, третото място по стрес се полага на информационния сектор, посочи инж. Дияна Илиева.

Това се дължи най-вече на високия дял на заетите, засегнати от стрес, обща умора, тревога и безпокойство. Държавното управление е на трето място по тревога, породена от работата, а лекарите са с проблеми със съня.

Доказана е връзката между четири болести и стреса, каза доктор София Евстатиева от Медицинския университет в София.

Сърдечно-съдовите заболявания са най-видният представител, артериалната хипертония или високото кръвно налягане, така наречената исхемична болест на сърцето, най-често с представителя си - инфаркт, от съдовите разстройства - инсулт; втората система, която страда, е храносмилателната - с язва на стомаха и дванайсетопръстника; третата система, която страда е метаболизмът, ендокринната система с най-видния представител - диабет и голямата връзка между психосоциалните фактори и стреса и мускулно-скелетните смущения.

***

Според последни изследвания една четвърт от европейците са изложени на риск от развитие на здравословни проблеми заради стреса в работата. Това се казва в доклад на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа и Фондацията за подобряване на условията на живот и труд. Най-силно влияние върху здравето оказват монотонните и повтарящи се дейности и ненормираното работно време.

Най-големият процент работници, които извършват еднообразна работа, е регистриран в Хърватия, Естония и България - 65 на сто.  В доклада се посочва още, че заради икономическата криза хората работят по-дълго и се съгласяват да се трудят на непостоянен график. Несигурността за  работното място също е сериозна причина за стрес. Най-засегнати от чувството за несигурност са тези, които извършват нискоквалифицирани дейности, хората във временната заетост, операторите на машини и заетите в индустрията и строителството.

източник БНР

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.