Грип или настинка

Грип или настинка
Грипна епидемия от  27 януари до 4 февруари за София. Децата от столичните училища ще бъдат в принудителна ваканция.

Грип, остра респираторна вирусна инфекция и настинка. Какво общо имат тези понятия и как да ги различаваме правилно?

Симптомите на грипа са причина да се обадите на лекар, защото това заболяване е опасно заради усложненията си. Настинките обикновено протичат по-леко и често дори не изискват употребата на лекарства.

"Настинката" е популярното наименование на остро респираторно заболяване. Ако то е причинено от вирус, това е остра респираторна вирусна инфекция или ОРВИ.

Написано е много за грипа и неговото лечение, затова ще обобщим симптомите, за да се ориентирате за състоянието си и действията, които трябва да предприемете.

grip ili nastinka
Някои от симптомите на грипа и настинката са подобни, но въпреки това двете заболявания могат да бъдат разграничени


Грипът и общата настинка са различни заболявания, макар и протичащи по сходен начин. И двете представляват респираторни инфекции, т.е. инфекции на дихателните пътища, причинени от вируси. Ако "обикновената" настинка бъде погрешно диагностицирана като грип, това не е проблем. Рядко и само в най-лошия случай тя може да доведе до вторични бактериални инфекции на ушите или синусите, които се лекуват с антибиотик. Ако обаче грипът бъде диагностициран погрешно като обикновена настинка и не се вземат по-сериозни мерки, съществува потенциален риск от развитие на тежки, дори животозастрашаващи усложнения (например пневмония).

Идентифицирани са повече от двеста различни вируси, които могат да причинят настинка. И този списък постоянно се попълва с нови видове. Вирусите на грипа се открояват сред всички тези вируси. Причината, поради която грипът е отделен от групата е защото за това заболяване са характерни епидемии, засягащи голяма част от населението. Освен това, за разлика от другите респираторни заболявания, грипът е по-тежък и може да доведе до сериозни усложнения.

Учените отделят три основни групи грипни вируси - А, В и С. За най-коварни се смятат грипните вируси тип А, които мутират бързо и причиняват епидемиите. Грипът B е най-често се среща при деца, а грип С - само при деца.

„H1N1 е този, който преди години наричахме „свински грип“, H3N2 е грипът, който в момента доминира в САЩ и Западна Европа. До две седмици ще можем да кажем кой от тях ще вземе превес. Засега прави впечатление, че наистина е много голям процентът на група В грипни вируси“, коментира проф. Тодор Кантарджиев епидемиологичното положение в България в момента.

Ако лекарят, въз основа на резултатите от кръвния тест и изследването, потвърди диагнозата на грип, следвайте инструкциите му. Сред общите препоръки ще очертаем основните - тези, от които определено ще има полза и няма да навредят.
5 храни, които ще ни помогнат срещу грипДа преборим грипа с промени в храненето

Препоръки: • Самолечението е възможно само при лека форма на грип.

 • Изолирайте болния (ако е възможно, на поне 1 метър от другите членове на семейството) .

 • Вслучай на контакт, пазете дихателната система (носа и устата).

 • Маската е задължителна при директен контакт с пациента. Но в обществения транспорт, претъпкани места, тя не е необходима на здрав човек, защото ако я махнете за минута, влажната й повърхност ще привлече вирусите като магнит. В този случай трябва да се запасите с повече от една маска и да ги сменяте колкото е възможно по-често.

 • Проветрявайте стаята, където лежи пациентът

 • Редовно провеждайте мокро почистване

 • Осигурете за болния почивка, много течности, прием на антивирусни лекарства (през първите 48 часа)

 • Никога не е късно да се ваксинирате. Ваксинирането е желателно за всички, но най-застрашени са децата от 6 месеца до 2 години, възрастните над 65 години, хората с хронични заболявания (астма, диабет, исхемична болест, заболявания на бъбреците, хора претърпели инсулт и др.), всички, които са с имунодефицит, бременните жени, хората, които работят в домове за възрастни.

 • Никакви лекарства и „народна медицина“ с „доказана“ профилактична ефективност не съществуват. Никакъв лук, чесън, никакви билки и отвари, препарати за подсилване на имунитета, които вземате или давате на детето си, не могат да ви защитят от какъвто и да било респираторен вирус изобщо или от грипния вирус конкретно. Същото се отнася и за хомеопатията.


При следните симптоми е необходимо незабавно да се свържете с лекар: 1. Температура над 38,5

 2. Задух, недостиг на въздух, болка в гърдите

 3. Цианоза на устните

 4. Кръв в храчките

 5. Повръщане и диария

 6. Виене на свят

 7. Затруднено уриниране


 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.