Световен ден за борба с агресията в училище


се отбелязва на 26 февруари.

26 февруари се отбелязва и като Ден на Розовата фланелка и се отбелязва за трета поредна година в България през 2014 г.  На този ден деца, облечени с розови тениски, направиха сърце на площадката пред училището и по този начин казаха "Не" на проявата на насилие в училище.

rozovo1

Ученици от училище "П. Р. Славейков" ВидинВсичко започва в Канада като протест срещу инцидент, свързан с тормоз в едно училище в провинция Нова Скотия. Събитието е организирано от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. При откриването на учебната година през септември 2007 г. в тяхното училище, група по-големи ученици се подиграват и тормозят деветокласник, дошъл на училище облечен с розова блуза, докарвайки го до плач. На следващия ден споменатите по-горе двама ученици решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения им съученик. Скоро тази инициатива на канадските ученици се подема и от хиляди училища по целия свят.


През 2011 г. около 1 млн. ученици от над 25 страни отбелязват този ден с различни прояви.

Децата във форма на сърце

В България почти всички деца не са толерантни един към друг. Може би подигравките и дискриминацията между учениците ще спрат, ако въведат униформи във всички български училища. Не трябва да се делим на бедни и богати.

 Децата трябва да са по-добри един към друг, да се отнасят с уважение към другарчетата си, независимо от различията.

rozovo2

 

73 СОУ "Владислав Граматик" София