Ден против тормоза в училище

Ден против тормоза в училище
Всяка година последната сряда на февруари е известна като Ден за борба с тормоза в училище. Познат е също и като „Ден на розовата фланелка“.

По информация от МОН регистрираните случаи на тормоз за миналата учебна 2015/2016 година са 6768, което е със 128 по-малко от учебната 2014/2015 г. В един инцидент могат да се съдържат няколко типа агресия и МОН отчита всяка проява като отделен случай, въпреки че могат да бъдат част от един конфликт, а често тормозът е съчетание от няколко вида агресия.

Историята от снимката: Ден на Розовата фланелка 2017 в 30-то училище в София
В деня на розовата фланелка срещу тормоза в училище кметът на столичния район „Възраждане“ Савина Савова, заместник-кметът на района  Татяна Димитрова, секретаря на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни (МКБППМН) към Стлочинта община Лиляна Събева, обществени възпитатели от столицата бяха гости на учениците от 30 СОУ „Братя Миладинови“, които бяха подготвили музикално-поетична програма под надслов „Доброто е на мода“. В нея малчуганите споделиха своето разбиране за доброто, уважението, съпричастието, разбирането и толерантността. Всеки клас изработи макет на розова фланелка с послания срещу тормоза и насилието.

Ден на Розовата фланелка 2017 в  район „Студентски“ и 55. СОУ "Петко Каравелов"
Организираха флашмоб "Училище без насилие" с цел провокиране и насочване на общественото внимание към проблема.
Днес децата изрязаха „стъпки“ от разноцветни хартии и те се събираха от различни места, за да се насочат в една посока – срещу насилието.
Да влезеш в обувките на другия, да се поставиш на негово място, да го разбереш и да му помогнеш, бе посланието на хартиените стъпки, които всяко дете остави.
В училището е проведено допитване къде и какви форми на тормоз са били възможни. Най-често той е вербален, показало изследването.
Вземаме мерки, това е наша мисия. Освен образователни училището има и възпитателни функции, добави директорът. - Най-често агресията започва или произхожда от домашното насилие. Бихме искали децата да научат кога са обект на тормоз, както и как, от кого да потърсят помощ. каза в предаване за БНР директорката на училището.

 Ден против тормоза в училище


Историята: Денят на розовата фланелка се отбелязва от 2007 година, когато 9-класник от Канада се появява на откриването на учебната година, облечен в розово поло. По-големите от него момчета започват да го обиждат и да се подиграват и той се разплаква. Двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс, които стават преки свидетели на тормоза, решават да купят 50 розови тениски и да ги раздадат на съучениците си на следващия ден. По този начин децата изразяват своята подкрепа и съпричастност към тормозеното момче. Оттогава инициативата набира все по-голяма популярност сред младежите и бързо се разпространява из хиляди училища в целия свят.

Използвана информация на БНР

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.