Задължителното изучаване на народни танци в училище


Какво мислите за задължителното изучаване на народни танци в училище?


Има ситуации в които е необходимо да умееш да играеш хора. Като на сватба! Но когато нещо се прави задължително, то става нежелано.


 

Задължително усвояване на по два народни танца почти всяка учебна  година, от 1 до 12 клас, предвиждат варианти на новите учебни програми за предмета "физическо възпитание и спорт" на просветното министерство. Приблизително, до завършването на средното си образование, децата ще трябва да са усвоили 22 български хора.

Народните танци присъстват в програмите по физическо, но само в допълнителните ядра, т.е. преподават се по желание. Занапред те ще станат задължително учебно съдържание.

Според разчетите на просветното министерство, усвояването на фолклорната ритмика ще започва в 1 клас с "Боряно, Борянкe" и стъпката на ръченицата на място.

Второкласниците ще изучават Кулско хоро и Омуртагско хоро.

Учениците от 3-ти клас ще се учат на  Самоковско и Джиновско хоро, а от четвърти клас - Седенчица и известното Дунавско хоро, което по традиция звучи по Нова година.

За 5 клас са предвидени Право тракийско хоро и Тракийска ръченица, за шестокласниците - Малешевско хоро (само едно), а за седмокласниците - Пайдушка тройка и Добруджанска ръка.

Осмокласниците ще усвояват Пайдушка четворка и хоро от съответния регион, в който живеят.

В горните класове - от  9-и  до 12-и клас, според новите програми задължително ще се изучават  Шопско и Македонско, Охридско, Дайчово и Ганкино хоро (Копаница) в последния клас, а също и популярното "Елено моме". Допълнително са записани и народни танци от три съседни страни - сръбски, румънски и турски, гръцко сиртаки, както и класически стилове танци като танго, самба и валс.

На снимката:  Ученици от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев” (НУФИ) в Котел. Те са избрали да се посветят на българския фолклор. За тях той е осъществена мечта, бъдеще, професия, наши и световни сцени…

Използвана публикация на в. "Сега"