Тежките училищни раници

Тежките училищни раници

Има ли решение на проблема?


Една ученичка в пети клас на столичното 35-то училище подаде жалба до Държавната агенция за закрила на детето заради тежката раница, която е принудена да носи всеки ден до училище.

Това е тема по която не веднъж е говорено. Като се остави темата затова колко са скъпи, с не добро съдържание, понякога и с правописни грешки… следва въпроса за тежката чанта за училище, която всеки ден трябва да се носи до и след училище.

Погледнете програмата на вашето дете. То има поне 5 различни часа. За всеки учебен предмет трябва да се нагласи – учебник, учебна тетрадка, тетрадка за работа в клас, за домашна работа, помагало или сборник… като сложите бутилка с вода, несесер, кутия за обяд, а в някои дни и екип за физкултура – раницата става тежка.

Раницата е тежка, много тежка, безобразно тежка.


Въпроси? Защо в училище няма шкафчета в които да се съхраняват учебните помагала (както е по американските филми). Защо трябва да се носят учебниците на училище след като това са средство за самоподготовка. Живеем в дигитално време, когато децата  започват да използват компютър, таблет и смартфон от ранна възраст и да носят тежката чанта до училище е изоставане и неизползване на съвременни технологии в образованието.

Важно е децата да растат здрави!


Каква полза да пораснат знаещи и умни, но с изкривен гръбначен стълб, нездрави и болни, често и с наднормено тегло?

Това  е проблем, който трябва да се реши. Ако се реши проблема с тежката ученическа чанта това ще бъде свързано с промяна на учебната програма и на начина на преподаване.


Защото всички знаем, че българското образование се нуждае от промяна.


children go to school pix 1

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.