Полезни и практични съвети за родители на първокласници


На 11 септември 2014 г. бе представено шестото издание на "Наръчник за родители на първокласници" на асоциация "Родители". Наръчникът съдържа полезна информация за дневния режим на първокласниците, за предимствата и недостатъците на училищната занималня, за учебниците и за ученическите раници.

  • Учебниците за първи клас са безплатни и техните деца ще получат в първия учебен ден буквар, читанка, учебници по математика, роден край, музика, изобразително изкуство, домашен бит и техника, и задължителните учебни тетрадки към тях.

  • Освен учебниците, учителите използват за подготовката на учениците и допълнителни помагала, които се купуват от родителите.

  • Идеалният вариант е за всеки първокласник да има шкафче в училище, в което да може да оставя учебниците си.

  • Раницата на първокласника, заедно със съдържанието в нея, не бива да превишава 10-15% от теглото на детето, например ако ученикът тежи около 25 кг, пълната раница не трябва да е по-тежка от 3-4 кг.

  • Желателно е раницата да има поне две прегради - за учебниците и за всичко останало - спортна екипировка и храна, трябва да има и външни джобове - за шишето свода. За да бъде по-добре организиран може да подредите в цветни пликове учебниците и тетрадките по всеки предмет.

  • С колко джобни пари да разполагат на ден първокласниците е интересна тема. За нея има седем полезни съвета. Първият от тях препоръчва на родителите да обяснят на своите деца какви са правилата за използването на джобните пари в училище. Добър съвет е родителите на учениците от първи клас заедно с тях да направят списък на "вредните и на забранените неща" в училище.

  • С мобилен телефон на училище. След като МОН въведи ограничение на мобилните телефони и по този начин предизвика коментари. Ученикът трябва да носи възможно най-евтин телефон, защото той може да бъде загубен или откраднат. Но най-важното е да кажете на детето кога и как да използва своя телефон. И че не бива да се използва в час, освен при необходимост.


Може да го изтеглите от този линк.

Наръчника "Добре дошли в училище, родители"

Ако вашето дете ще бъде ученик в пети клас може да научите за  особеностите на възрастта и структурата на учебния процес, които ще намерите простичко описани в

Наръчника за родители на петокласници