когато се ражда дете в дома изчезва ред, пари, спокойствие, почивка


и идва Щастие


Учените установиха неочаквана зависимост – колкото е по-умна една жена толкова по-малко желание има да стане майка.

Изследователи от Лондонската школа по икономика са обработили статистически данни за последните няколко десетилетия. Оказва се, че към момента все по-малко жени раждат. През 2010 г. всяка пета американка не е имала дете към момента когато нейните репродуктивни функции преминат. През 1970 г такива жени са били два пъти по-малко.

Какво е обяснението? С това, че жените стават по-умни. Това е спред мнението на ръководителя на изследването Сатоши Каназава (Satoshi Kanazawa), колкото е по-висок интелекта на дамите – толкова по-малка е вероятността тя да изпита радостта от майчинството.

С всеки допълнителни 15 точки в IQ желанието в жената да стане майка намалява с 25%.

Образованите жени раждат по-рядко


Това са числа. Картината е позната и у нас от времето на прехода, до сега – много жени не поемат риска да станат майки заради икономическата несигурност и криза. Да бъдеш майка, да бъдете родители е и отговорност.


Какво е вашето мнение по въпроса? Съгласни ли сте с тази тенденция, че колкото една жена е по-образована по-трудно се решава да бъде майка?


Аз самата имам две деца, повечето ми познати също имат по две деца, като между тях има умни и успешни жени, които имат и по три деца.Nadya Kotb И преди е имало изследвания по темата за връзката между образованието и броя на децата. На Запад, където жените завършват университет и продължават да се развиват академично и/или професионално и след университета, възрастта на която те решават да имат деца често се оказва дори над 35г. Докато в страните от третия свят, където много момичета все още изобщо не получават каквото и да било образование, възрастта на която стават майки е на около 16г. Инициативите за образование в редица африкански държави са успели да намалят средния брой на деца в семействата от около 8 до към 5. С други думи - от гледна точка на цифри и статистики определено има корелация между образованието на жената и броя на децата. Но цитираното в статията изследване, което показва връзка между интелекта и желанието за деца у жената, ми се струва ненадеждно и спекулативно (като изследването наскоро, че атеистите били по-интелигентни от вярващите в Бог). Все пак знаем, че интелигентността изобщо не се изчерпва с IQ. Според мен трябва да се изследват по-скоро социалните и икономически фактори, които водят образованите жени в развитите страни да нямат желание за деца.