Смехът е полезен

Смехът е полезен

Смехът е полезен за възрастните хора


Много е казано за благотворното влияние на смеха. Има дори смехотерапия. Смехът е здраве! Едно ново изследване, което потвърждава това.

Експерти от Университета  Лома Линда (Loma Linda University (LLU), Калифорния, съветват хората на средна възраст да се смеят повече. Според тяхното изследване смехът съхранява ума ясен и добра памет до дълбока старост. Кортизол се изработва от организма при стрес и оказва повреждащо действие на всички органи, вкл. на главния мозък. Постоянният стрес води до продължителна депресия, намалява паметта и способност към обучение.

Учените са провели експеримент с участие на възрастни хора, които разделили на две групи. Едната група преди тест гледали смешен филм, а другите – не. Оказва се, че позитивната нагласа помагала на хората от първата група да се справят по-добре с поставените въпроси. Резултатите от теста се оказали свързани с нивото на кортизол в кръвта. По-добре отговаряли на въпросите хората, които имали по-ниско ниво на хормона кортизол в кръвта.

Специалистите предлагат да се въведе смехотерапията за хората на възраст, за да се подобри качеството на живот на преклонна възраст и да се намали честотата на случаите на депресия.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.