10 минути само за теб

10 минути само за теб
Над 1 000 жени биват диагностицирани с рак на маточната шийка всяка година, а над 400 не успяват да се преборят със заболяването.

Ракът на маточната шийка е вторият по честота при жените на възраст между 15-44 г.

Всяка година над  270 000 жени в света умират от заболяването. Ежегодно в света се диагностицират близо 530 000 нови случая и ако не се предприемат мерки за предотвратяването, броят на болните ще достигне 1 млн. до 2050 г.

Това показва информация на кампанията

„10 минути само за теб”


която стартира на 22 май 2017 г. в София. Инициативата е Националното сдружение за профилактика на рака на шийката на матката. Нейната основна цел е да даде актуална информация за заболяванията, свързани с HPV вируса, както и да насочи общественото внимание към превенцията и по-добрата здравна култура сред населението.

„Необходима е национална инициатива, която да даде повече гласност на социално-значимо заболяване каквото е ракът на маточната шийка. Убедена съм, че само с обединени усилия ще постигнем промяна в обществените нагласи по отношение на профилактиката и имунизациите”. Това заяви по време на откриването Лилия Асенова от Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката.

Симптоми на рак на маточната шийка


България принадлежи към групата от 87 държави в света, които имат национални програми за имунизация срещу РМШ, финансирани с публични средства. Те осигуряват безплатна имунизация срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст. Всеки родител, който иска да защити дъщеря си, може да получи по-подробна информация от личния си лекар. Процентът ваксинирани момичета в Европа варира между 17 и 84%, като програмата в Шотландия води класацията с обхват от над 90%, а в Англия и Португалия той е над 80%, според данните на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията.


Жените трябва да се грижат повече за своето здраве и да ходят редовно на профилактични прегледи. Този апел отправиха актрисите Йоана Буковска-Давидова и Елена Петрова, които са лица на „10 минути само за теб”.

Партньoри на кампанията са Столична община, Национален център по заразни и паразитни болести, Български червен кръст, Български младежки червен кръст, Фармацевтичен факултет към МУ - София, Българско сдружение по иновативна медицина, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Национално сдружение на педиатрите специалисти от извънболничната помощ, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска педиатрична асоциация, Национална пациентска организация и др.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.