Според авторките на книгата „Как ръководят жените: Осемте ключови стратегии, известни на успелите жени” Шарън Хадари и Лора Хендерсън, нежното лидерство в бизнеса дава някои уникални и много положителни резултати. Сред тях са по-висок шанс да бъдат натрупани печалби от компанията, по-добър нетуъркинг и по-високо ниво на креативността.

Хадари и Хендерсън не са обикновени писателки на вдъхновяващи книги. Шарън Хадари има опит като изпълнителен директор на Център за бизнес проучвания на жените в САЩ, а Лора Хендерсън е основател на фирмата за комуникации и биомедицински проучвания „Проспект Асосиейтс”. Това, което пишат двете дами, е основано на собствения им опит и проучвания. Те предлагат шест стратегии за успех на дамите лидери, които искат да усъвършенстват силните си страни и да повишат бизнес потенциала си.

Стратегиите се основават на най-важните убеждения, които всяка жена трябва да има, за да бъде успешна в работата. Ето кои са те:

 6 тайни на успешните бизнес дами


"Аз съм господарка на съдбата си и се оценявам само според собствените си стандарти!"

Един от изумителните факти, открит по време на проучванията на двете авторки, е, че жените, които постигат най-много, определят успеха според собствените си представи и съчетават постигането на високи финансови цели с изграждането на бизнес, който отразява личните им страсти. Техните фирми предлагат социално отговорни продукти и услуги, възможности за растеж на служителите, за разцвет на общността и, разбира се, на самата собственичка.

Успешните предприемачи си поставят високи цели и, когато ги постигнат, вдигат летвата още по-нагоре.

„Дамите трябва да мислят за бизнеса си като за едномилионно начинание още от първия ден”, смята Хендерсън. „Това ще насочи начина, по който структурират бизнеса си, решенията, които вземат, както и начина, по който презентират себе си и фирмата си.”

"Ръководя като жена и се гордея с това!"

Успешните дами изграждат уникални лидерски умения като способност за съвместна работа, включване на другите в решенията и консултиране. Резултатът е култура на компанията, в която идеите и прозренията на всички са чути и взети предвид, а хората се чувстват оценени и затова се посвещават със страст на постигането на общите цели.

Има и нещо друго, което сякаш е специфично за лидерския стил на жените – те мислят по-цялостно. Това означава, че когато погледнат дадена ситуация, те се извисяват над конкретните факти и цифри и взимат предвид нуждите на персонала и организацията. В резултат на това те могат да идентифицират възможности, рискове и недоглеждания, които другите често пропускат. Това ги прави особено конкурентоспособни.

"Цифрите разказват истории. Превръщам се в техен преводач!"

Никога не се подценявайте в очите на другите като бизнес дама, като започвате дискусия с изказването, че не разбирате много от някоя специфика на работата. Образовайте се за финансите и говорете за тях на специализирания жаргон. Дамите, собственички и ръководителки на бизнес, чиито организации растат най-бързо, правят повече финансови отчети от останалите. Те идентифицират ключовите показатели, които им дават най-важната информация, и приемат финансовото познание като основен елемент от стратегическото си мислене.

"Изграждам изключителни екипи!"

Наемете най-добрите още от самото начало и избягвайте честата грешка да привличате мениджъри от голяма конкурентна компания. Трябват ви лидери, които могат да работят ефективно в бързорастяща, предприемчива организация. Те трябва да могат да се посветят на кауза, по-голяма от самите тях, а ценностите им трябва да са в синхрон с вашите. Същото се отнася и за любопитството им и способността да мислят критично, за здравия разум и способността да общуват, за желанието им за риск и способността им да показват уважение към предприемача. Наемайте според тези характеристики и ще получите екип, който ще се идентифицира с бизнеса ви и ще може да намира решения, които да го преведат през трудностите.

"Грижа се за най-важния си ресурс: аз самата!"

Недейте да се затрупвате с работа до такава степен, че да забравите как изглежда светът около вас. Интегрирайте всички аспекти от живота си и се отнасяйте към времето и силите си като към редки полезни изкопаеми – толкова редки, колкото всеки елемент от бюджета ви. Определете си приоритети, базирани на ценностите и целите ви и ги използвайте, когато решавате дали да приемете нечии претенции към вашето време.

Най-успешните лидери се учат цял живот. Отделете си време да посещавате конференции и семинари, четете, срещайте се с хора, от които можете да научите повече за отрасъла си, срещайте се с експерти. Не забравяйте и да попълвате професионалната си мрежа от контакти, но и свитата си от лични приятели, жени, които мислят по сходен начин, както и ценни колеги, с които може да обменяте опит и знания. Те ще ви подкрепят в трудните времена и ще се радват с вас на успехите ви.

"Наслаждавам се на пътешествието!"

Осъзнайте и приемете, че успехът не е чудо за три дни. Успехът означава с течение на времето да подредите живота си така, както ви се иска. Насладете се на това пътешествие и празнувайте щедро всеки успех! Не се бойте от неочакваните възможности, които ще се появят, и не ги загърбвайте в името на ежедневния си план. Бъдете способни да кажете: „Да, нека да опитаме и да видим накъде ще ни отведе тази идея!”.

Източник: Inc.com, на BG - manager.bg, dir.bg