Бременност

Бременност

Бременност и промени в организма на жената


Бременността е период, който поставя повишени изисквания към жената. Нейният организъм трябва да задоволява не само собствените си нужди, но и тези на постоянно нарастващия плод.


1. Промени в органите на репродуктивна система

Матката в началните стадии на бременността е сферична,а след 20-22 г.с. е цилиндрична. Към края на термина теглото й достига 800 – 1000 грама. Масата й нараства стръмно през първите 20 седмици, което се дължи на разрастване и задебеляване на мускулатурата й. Значително се увеличава обемът й – от 2 мл при нераждали до 4000-5000 мл в края на бременността. Кръвоносните и лимфни й съдове търпят силно развитие. Съществено се променя и маточната шийка – намалява се колагенът в нея и се увеличава количеството на протеините. Този процес се нарича “узряване”.
Жлезите на цервикалния канал пролиферират и увеличават секрецията си. В по-ранните срокове на бременността маточната шийка е изместена назад. С нарастване на матката тя постепенно се измества напред и в края на бременността е разположена на срединната линия – това се нарича “центриране” на шийката.
Маточните тръби по време на бременността се разполагат почти перпендикулярно от двете страни на матката. Тъканите им не хипертрофират и хиперплазират.
Яйчниците са уголемени по размер. По-голям е този, в който се развива жълтото тяло на бременността. То забавя своето развитие след 8 – 16 г.с.
Влагалищните стени стават по-меки и разтегливи, най-вече към термина. Тъканите в областта на вулвата увеличават разтегливостта си, повишава се жлезната секреция и пигментацията им.

2.  Промени в отделителната система
Нарастването на матката води до пристискане и изтегляне на пикочния мехур и микционни смущения – често уриниране и парене. Изтеглянето на пикочния мехур е причина за удължаване на уретрата. Уретерите също се удължават и се изместват  встрани. Придвижването на урината от бъбречните легенчета към пикочния мехур е забавено. Това се дължи на натиска на бременната матка. По-силно се притиска дясното бъбречно легенче, което може да доведе до застой на урина, образуване на конкременти, възпаление – пиелит, безсимптомнна бактериутрия.
Характерно за бременните е увеличената пропускливост на бъбречните тубули с проява на физиологична аблуминурия. Наблюдава се при 75 % от жените.

3. Промени в тазовите кости
Тъканите,съставящи съчлененията между тазовите кости, набъбват и стават по-меки. Това позволява повишена подвижност на костите по време на раждането - „халтавост“. Най-силно тези промени се наблюдават в симфизата и сакроилиачната става.

4. Промени по кожата и костите
Разпъването на кожата, покриваща предната и страничните коремни стени, може многократно да превиши разтегливостта на еластичните влакна в дермата с последващо преразтягане. Получават се синкавочервени ивици, които след раждането постепенно избледняват и придобиват седефенобял цвят. Това са стриите на бременността.
Пигментацията на кожата се наблюдава по бузи, нос, чело, гръдни зърна, вулва, пъп. По лицето се наблюдават т.нар. “маточни петна” - леко жълтеникави и с неправилна форма.
Нарастващата матка с напредването на бременността е причина за променената стойка на тялото – по-изправено, гръдният кош е изтеглен назад – “горда походка на бременната”.

5. Промени в млечните жлези

От най-ранни срокове на бременността гърдите са напрегнати и болезнени. След втория лунарен месец започват да нарастват. Под кожата прозират леко разширени и нагънати кръвоносни съдове. Натрупва се мастна тъкан,а гръдните зърна са добре пигментирани. След 2-3 месец от зърната изтича спонтанно оскъдно количество коластра. Поради увеличените размери на млечните жлези в края на бременността по тях могат да се появят стрии.

6.  Промени в храносмилателната и сърдечносъдовата система

Поради пониженият тонус на гладката мускулатура стомахът, тънките черва и дебелото черво са със забавена перисталтика. В резултат на това бременната се оплаква от подуване на корема, метеоризъм, тежест след нахранване и констипация. Застоят на жлъчка потенцира образуването на конкременти.
Съпътстващата бременността хипокалциемия е причина за често срещаните гингивити и кариеси. Промените в апетита са свързани с повишено желание за прием на повече кисели, лютиви и солени храни.
От страна на сърдечносъдовата система се наблюдава повишение на обема на циркулиращата кръв с около 30 % спрямо тази преди забременяването. Увеличават се ударният обем (обемът кръв, изтласкан от сърцето при едно негово съкращение) и сърдечната честота. Кръвният обем нараства най-вече за сметка на плазмата. Понижени са стойностите на хемоглобина и хематокрита и протеините.

7.  Промени в телесната маса
По правило бременността се съпътства от повишаване на телесната маса. Значение имат: теглото на плода, плацентата, околоплодната течност, нарасналата матка, натрупаната мастна тъкан.
Нормално телесното тегло се покачва с 10-12 кг. Непълноценното хранене и липсата на контрол често водят до наднормено увеличение на теглото – с повече от 20 кг. Възстановяването му след бременността е трудно. То изисква оптимална пълноценна диета, упоритост и воля.

 

Източник puls.bg

0 Коментара

Не можете да добавяте нови коментари към тази публикация.