10 признака, че остаряваме

10 признака, че остаряваме
Не е нужно да чакаме побелелите коси, за да разберем, че младостта си отива. Биолози разкриват кои са тайно прокрадващите се признаци на старостта, както и какво можем да направим, за да се чувстваме не само млади по дух, но и по тяло.

1. Зъбите стават по-големи
Бабо, защо са ти толкова големи зъбите? Репликата от приказката за Червената шапчица е много повече от прелюдия към закана, така е с всички старици. Не ви се струва - истина е, че зъбите на възрастните хора стават по-големи. Подобно на кожата, която губи част от еластичността си и изтънява, тъканите във венците губят маса и обем, казва д-р Джон Крин, декан на стоматологичния департамент на университета на Ланкашър. От загубата на плътност и маса венците се свиват и оголват все по-голяма част от зъбите. Резултатът е, че може да се „издължат" и до 2,5 см. Заболявания на венците допринасят за преждевременното им отдръпване и дори оголване на корените на зъбите. Това може да се избегне с щателно миене и почистване на междузъбното пространство с конец. В същото време обаче трябва да се избягва агресивно четкане, което само по себе си може да поощри венците да "слизат" надолу.

2. Мъжкият глас изтънява, женският - обратно
Гласът на възрастните хора често е по-слаб и дрезгав. Това е така, защото с напредването на възрастта отслабването на мускулите, в частност тези на ларинкса, се отразява на гласните струни. Гласовият диапазон също може да се променя - при мъжете става по-висок, а при жените - по-нисък. Това е резултат от промените в гласните гънки и хрущялната тъкан в съседство. На около 70-годишна възраст хрущялът при мъжете започва да изтънява, като по този начин и самите гласни струни стават по-нестабилни, казва д-р Джон Робин, хирург в кралската болница по УНГ болести на Великобритания. Гласните гънки произвеждат звук, като се движат с голяма честота и се докосват, а при изтъняването на мускулите гласът отива в по-висока тоналност, става писклив и често започва да трепери.
При жените хормонът естроген предпазва фините хрущялни структури и така забавя промените на гласа. След менопаузата обаче женският хормон намалява и това може да доведе до загрубяване на гласните струни, от което произведените от тях звуци стават по-плътни. Активното използване на гласа е най-добрият начин да се предотврати стареенето му, категоричен е д-р Хенри Шарп, консултант по ушно-носно-гърлени болести. Говоренето и пеенето действат подобно на физиотерапия. Едновременно с това е много важно да се избягва пренапрежение на гласните гънки, което се получава при крещене. Звучи странно, но добрата поза също е важна. Когато тялото е отпуснато, се възпрепятства дълбокото дишане и като цяло се променя позицията на гласовия апарат и струните трябва да работят по-усилено, за да издадат звук.

3. Ядем като преди, а пълнеем
Над 50-годишна възраст започва неусетно трупането на килограми - средно между 1 и 1,3 кг на година. Причината не се крие само в намаляването на физическата активност, което е свързано с подвижността, а и в загубата на мускулна маса, обяснява кардиологът д-р Дейвид Аштън пред "Дейли мейл". Редукцията на мускулите забавя метаболизма и тялото изгаря все по-малко калории за функционирането на органите и системите в покой. Така се увеличават предпоставките за съхраняване на "излишните" калории под форма на мазнини особено в областта на корема.
Ако хората в тази възраст поддържат физическата си активност с ходене, работа в градината, почистване, вероятно ще отложат напълняването. Но като гаранция за запазването на фигурата д-р Аштън препоръчва и редовни леки силови упражнения за изграждане и поддържане на мускулна маса. Използвайте гирички от 1 кг или удобни предмети със същото тегло и правете по 15 кръга с ръцете трипъти на ден, препоръчва той. Подходящи упражнения за краката са кляканията и сядане и ставане от стол без помощта на ръцете - по колкото можете пъти всяко, три пъти дневно.

4. Често кихане и подсмърчане
Все по-голям брай хора на възраст между 45 и 65 г. развиват алергичен ринит. Тази реакция не е свързана толкова с полени или други "провокатори" във въздуха, а с реакция на непоносимост към множество дразнители. Резултатът е често кихане, течащ нос, сърбеж, сълзене, дразнене в гърлото. Лекарите го отдават на отслабването на имунната система, вероятно в резултат на хронични заболявания, стрес или просто заради амортизацията на организма. Друга възможна причина е замърсяването на въздуха. Учени предполагат, че увеличаването на хората над 35-годишна възраст с алергии се дължи на факта, че сега са изложени на повече и по-агресивни дразнители, отколкото в детството си.

5. “Никнат” петна и брадавици
Може би си мислите, че тези тъмнокафяви или черни неща са бенки, но след 40-годишна възраст процесът на остаряване води до “производството” на множество брадавици, наричани старчески, обяснява дерматологът д-р Таби Лесли. В повечето случаи са безобидни пигментни образувания по кожата в резултат на фотостареенето на клетките, но може именно заради възрастовото изтъняване на кожата да причинят сърбеж или възпаление. Тъй като брадавиците и бенките често се бъркат, добре е да се отиде на лекар при появяването им, защото и раковите процеси на кожата започват с пигментни промени. Дори и доброкачествените образувания обаче може да се разрастват и да придават страчески вид. Тогава може да се препоръча отстраняването им - чрез замразяване (криотерапия), издълбаване (кюртаж), химическо или термично изгаряне. Прави се с местна упойка, но не в козметични салони, а винаги след консултация с дерматолог или още по-добре онколог.

old woman pix 2

6. Ушите, носът и ходилата растат
За разлика от костите и мускулите, ушите, носът и ходилата ни продължават да растат и когато остареем. Ушните миди имат за основа хрущял, а тази тъкан продължава да нараства до смъртта. Това води до разтягане на кожата и увисване - така е и с ушите, и с носа.
Почти всички зрели жени се оплакват, че вече не могат да се качват на ток, защото краката им се деформират с времето - стават по-широки, сводът пада. Ходилата наистина се променят и след 40-годишна възраст може на всяка следваща декада номерът да се увеличава с един. Причината е отслабване на ставните връзки и свързаното с това "разпищолване" на костите и отпускане на мускулите.

7. Болки в тила
Зачестява главоболието, което ви кара да се събуждате нощем само няколко часа след като сте си легнали в блажено настроение или на сутринта след някой приятен сън. Безпричинната тежест и болка са свързани с възрастта, най-често става дума за неприятни усещания в тила, потвърждава д-р Анди Доусън, директор на специализираната болница за лечение на главоболие в Лондон. Причините обаче не са ясни. Симптомите се повлияват от широко разпространените обезболяващи средства, но учудващо и еспресо (не безкофеиново, а обикновено) преди лягане върши същата работа, твърди д-р Доусън. Въпреки че тонизиращата напитка се асоциира с нарушения на съня, изглежда, страдащите от възрастово главоболие не изпитват този страничен ефект.

8. Алкохолът хваща от 1 чаша
Кога и едно питие може да се окаже твърде много? С напредването на възрастта се забавя скоростта, с която черният дроб преработва алкохола. Така колкото повече остаряваме, толкова по-лесно ни хваща. Едновременно с това на бъбреците им е необходимо повече време, за да отделят отпадните продукти. В резултат на това алкохолът остава в тялото ни по-дълго време. Проучване на университета в Кентъки установи, че хора на възраст между 50 и 74 години минават под въздействието на питието още след 1-2 стандартни чашки.

9. “Пясък” в гърлото
Секрецията на жлезите, които отделят мукус около гласните струни и по този начин ги "смазват" за безпроблемна работа, започва да намалява с напредването на възрастта. Липсата на този филм провокира непрекъснато желание да се прочисти гърлото. Неприятното чувство може да се намали, като се осигури често овлажняване отвън. Въпреки че на възрастните хора често не им се пие вода, трябва да изпиват поне 1,5 л на ден. Освен за общото състояние, това е важно и за комфорта на гърлото. Правенето на инхалации също смазва деликатната зона.

10. Ставането нощем
Много хора погрешно смятат, че нощното събуждане за тоалетната е проблем само на мъжете над определена възраст и се дължи на простатата. Честото уриниране е възрастов проблем и при двата пола и започва около 50-ия рожден ден. Причината е, че бъбреците произвеждат твърде много урина нощем заради намаляването на хормон, който преди това е изпълнявал ролята на антидиуретик за тялото. Хормонът помага на бъбреците да произведат концентрирана урина и по-този начин количеството й е по-малко. По-честото посещаване на тоалетната е факт и през деня, но тогава на хората не им прави такова голямо впечатление, защото не е свързано със събуждане.

Източник: "24 часа"

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.