10 правила, съставени от деца, за тяхното безопасно сърфиране

10 правила, съставени от деца, за тяхното безопасно сърфиране
Международен ден на безопасност в Интернет се отбелязва всяка година във втория вторник на февруари. През 2018 г. датата е 6 февруари. В него могат да се включват институции, училища, библиотеки, други организации, компании и отделни ентусиасти. Ден за безопасен Интернет за първи път се отбелязва на 8 февруари 2004 г. от Европейската мрежа от центрове за безопасен интернет Insafe .

Ние "аналоговите" родители и нашите "дигитални" деца


Нашите деца са онлайн всеки ден. В такова време живеем - време на екрани - компютър, таблети, смартфони, на постоянна онлайн свързаност. Ако ние се учим да използваме дигитални технологии, то децата ни са родени, отраснали и живеят в такава среда.
Знаем ли какво правят когато ползват компютър или мобилен телефон? Къде сърфират, с кого общуват, какво объсждат, какви следи остават в онлайн пространствто...? Да ги научим да не споделят лична информация онлайн! Много трудно това може да се постигне с контрол и с ограничаване, може да се постигне с възпитание, личен пример и диалог. Всичко това може да започне с един разговор. Просто попитайте какво прави вашето дете, когато е онлайн. Кои са любимите му места, какво прави там, какво научава там. И най-вече колко време е прекарало пред компютъра? Защото не може да се стои само, трябва движение, физическа активност, да помагат у дома и да общуват на живо със своите връстници.
Истинският живот е в реалния свят, а не във виртуалното пространство. Ето още една причина да се подтикват децата да не се застояват пред комптъра или да се научат да редуват физическа активност и сърфиране в Интернет - децата, които извършват физически упражнения, ще са със здрави бели дробове по-късно през живота си, сочат резултатите от изследване публикувано на 5 февруари 2018. И има още много изследвания извода от които е, че ако искате детето ви да е здраво и да не е дебело то трябва да е физически активно.


Какво правят децата в интернет? Гледане на видео клипове, социални мрежи, онлайн игри и слушане на музика – това са основните занимания на децата в интернет. Много хубаво би било, ако ползват онлайн ресурси за да учат, да се развиват, да търсят и намират информация! Но за да се случва това зависи от нашия пример като родители и от средата на нашите деца.

Децата започват да използват интернет на 7 години. 92 на сто от децата между 9 и 13 години използват социални мрежи. Българските деца прекарват 80% от времето си в интернет.

Не трябва да допускаме Интернет да замества родителите
70 % от децата между 9 и 12-годишна възраст отчитат голяма активност в социалните мрежи. Предимно чрез профилите си във Facebok. В много от случаите родителите са тези, които ги създават. С идеята по този начин да контролират децата си, без да налагат забрани.Това обаче не винаги е добра идея, тъй като границите се преминават и онлайн свободата се превръща във виртуална свободия.Всяка възраст при децата в интернет крие различни рискове. Като най-рискова се определя тази между 11 и 13 години. Това е възрастта на експериментите. Тогава децата стават по-самостоятелни, а правилата за ползване, ако има такива, не са толкова ефикасни.


Над 70 на сто от ненавършилите 12 години вече имат профили във Фейсбук, където голям проблем са и фалшивите акаунти. Като се използват и други социални мрежи като Instagram, Snapchat, Viber …

Когато говорим за безопасна употреба на интернет и мобилни технологии е трудно да се дадат общовалидни отговори. Но има рискове, за които подрастващите трябва да бъдат предупредени, а доверието между родител и дете е ключов елемент.

Най-голямата опасност, която дебне децата и непълнолетните в интернет, това е онлайн педофилията. За щастие тя се случва много рядко на голяма част от децата. Детето трябва да се научи да разпознава  дали човекът, който се свързва с него, е този, за който се представя.

Най-често срещаният риск е онлайн тормозът между връстници. 

Най-честите опасности за децата в интернет10 правила, съставени от деца, за тяхното безопасно сърфиране


Правилата за безопасно сърфиране в Интернет, които самите ученици съставиха:
1. Не давай каквато и да е лична информация в Интернет – имена, снимки, адрес, локация, училище. Не качвай клипове или снимки, в които си се снимал.

2. Не контактувай с непознати, отказвай чат и блокирай непознати хора.

3. Не тегли безразборно апликейшъни за мобилния телефон, винаги искай разрешение от родителите и проследявай дали има възрастови препоръки.

4. Ако някой те тормози или заплашва онлайн – реагирай! Веднага направи скрийншот и сподели с възрастни (родители, учители).

5. Не качвай снимки (свои и на приятели) из Интернет, особено без тяхно знание.

6. Без локация! В настройките на телефона е добре геолоцирането да бъде изключено и човек да не посочва къде се намира, за къде пътува и т.н.

7. Камерата – изключена! Добре е на камерата на дигиталното устройство да се сложи лепенка.

8. Без сайтове за възрастни. Добре е учениците да не посещават странни, незаконни сайтове, такива с пиратско съдържание, с игри за възрастни. Ако посещават нови сайтове е добре да са с родителите си.

9. Родителски контрол = сигурност. Винаги, когато има предупреждение за родителски контрол да се питат родителите и то да се иска задължително.

10. Заключени профили. Добре е профилите на всички ученици до 14 години да бъдат заключени и да са достъпни само за познати. Добре е родителите да одобряват когато ученикът добавя нови контакти и да се уверяват, че това са познати и приятелски настроени хора.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.