Ако някой ви каже, че с писане на книги не се забогатява, може да погледне този списък. Няма да коментираме, че за да се случи това не трябва да се пише на български, а на език на който четат милиони хора по света, такъв като английски или испански.  За да се случи това са необходимо книги, които да се търсят, да има добър маркетинг, да се екранизират и … да си роден под щастлива звезда. Или просто да не спираш да пишеш.

Ето кои дами са най-успешни като писателки. Класацията е на Forbes Woman  Русия и включва писателките,  чиито книги и вдъхновените от тях филми през 2016 г. са им донесли най-високи доходи. Общо дамите в класацията са заработили 90 милиона долара. Да видим дали са ни познати техните имена и чели ли сме книгите им

roulingДжоан Роулинг  - възраст 51 години. Доходът на Джоан Роулинг за 2016 г. стигна 19 милиона щатски долара. Авторката на поредицата книги за Хари Потър написа сценария за филма "Фантастични животни и къде да ги намерим" по своето произведение. Тя също участваше с драматурга Джак Торн в създаването на пиесата в две части "Хари Потър и Прокълнатото дете". В смесената класация за мъже и жени Джоан Роулинг е на трето място.

5 урока за успех от Джоан Роулинг


Нора Робъртс Нора Робъртс

Нора Робъртс  -  възраст 66 години.  Това е една от най-производителните автори, в интервю е заевила, че пише един роман за 45 дни, след което започва нов. Тя е автор на произведения, като "Ирландско сърце", "Макгрегър", "Семейство Станисласки". През 2016 г. тя спечели над 15 милиона щатски долара и е на второ място в класацията.

Даниел Стийл Даниел Стийл

Даниел Стийл - възрст 69 години. Тя е на трето място с 15 милиона щатски долара ("Страстно обещание", "Зоя", "Семеен албум"). Автор е на повече от 130 романа продадени в повече от 800 милиона копия.

Е. Л. Джеймс Е. Л. Джеймс

Е. Л. Джеймс  авторката на поредицата "Петдесет нюанса сиво" е на четвърто място с 14 милиона долара.

Паула Хокинс

Паула Хокинс ("Момичето от влака") с 10 милиона долара е на пета позиция.

Признавам, че това име не ми е позната и книгата, затова  кратко представяне. Паула Хоукинс е английска журналистка и писателка на бестселъри в жанра трилър, чиклит и любовен роман. Пише и под псевдонима Ейми Силвър. Родена е през 1972 г. в Зимбабве и учи в Оксфорд. Работила е като финансов журналист. "Момичето от влака" е първият й роман и става бестселър в Англия като се задържа 20 седмици в класациите, което е и рекорд. От ревюта за книгата разбрах, че действието се развива в наши дни в предградията на Лондон, че героинята е алкохоличка и събитията се случва по време на пътуване с влак, като тя губи паметта си. Книгата е издадена на бг и се очаква скоро и филм.

В първите десет влизат още писателки, като Вероника Рот ("Дивергенти", 10 милиона долара) и Рейчъл Ръсел (поредицата "Дневниците на загубенячката", 8,5 милиона долара).

В класацията са включени авторки, които са получили доходите за свои произведения през 2016 г.

Източник: Самые богатые писательницы мира: рейтинг Forbes Woman: https://forpes.ru/post/14429