Джоан Роулинг

Джоан Роулинг

Като самотна майка, живееща на социални помощи, идеите на Джоан Роулинг са отхвърлени 12 пъти преди най-сетне издателство да приеме първата й книга за "Хари Потър". Ето защо, английската писателка има какво да сподели, когато става въпрос за това как да бъдем успешни.

5 урока за успех от Джоан Роулинг


"Не се страхувайте от провала"

Следвайте плановете си така, сякаш няма какво да губите, защото провалът е само една от стъпките към успеха.

"Занимавайте се с нещо, което обичате"
Страстта към нещо е един от факторите, каращи хората да работят по-сериозно и да се чувстват удовлетворени от това, което правят.

"Отговорността за живота ви е само ваша"
Не може цял живот да вините родителите си, че са ви повели в лоша посока. Когато станете достатъчно възрастни, поемете волана, защото отговорността е ваша"

"Мечтайте непрекъснато"
С възрастта мнозина губят способността да мечтаят, но тя е уникална форма на сила, която ни помага да си представим по-добър живот и по-хубав свят.

"Материалните достижения не са равни на лично щастие"
Много хора остават нещастни въпреки, че са натрупали пари. Щастието е в това да осъзнаете, че животът не е просто списък с постижения и придобивки.

 %d0%b4%d0%b6%d0%be%d0%b0%d0%bd-%d1%80%d0%be%d1%83%d0%bb%d0%b8%d0%bd%d0%b3

Роулинг е родена на 31 юли 1965 г. в Йате, Англия в семейството на Питър Роулинг - инженер в "Ролс Ройс", и Ан Роулинг - научен техник. Детството й не било прекрасно. Семейството не било заможно - майка й страдала от множествена склероза, а с баща си дори не разговаряла.

Следва и не по-лек живот, в който Джоан буквално се бори за оцеляването си. Запознава се с Хорхе Арантес, с когото се женят и имат дъщеря - Джесика, която е родена през 1993. В края на същата година се развеждат, защото Хорхе я малтретирал, тя взима бебето и се местят в Единбург, Шотландия.

7 години след завършването си, Роулинг се е мислела за провал. Бракът й не бил успешен, била без никакви пари, а отгоре на всичко имала и малко дете, за което да се грижи. Тогава е диагностицирана с клинична депресия и склонност за самоубийство.

Въпреки всички несгоди, идеята за "Хари Потър" е била в галвата й през всички тези години и тя е пишела откъси от книгата.

Тя е пример за това как можеш да бъдеш на дъното и да успееш не само да изплуваш, а да полетиш високо в небесата. Тя е пример за това, че талантът е свято нещо, което може да те изведе от най-тъмните кътчета, в които си попаднал.

През 2016 г. излезе новата книга на Джоан Роулинг "Хари Потър и проклетото дете" . Книгата бе представена на български през октомври.  Това не е роман, а пиеса в две части за приключенията на Хари, Рон и Хърмаяни. Последният роман за младия вълшебник "Хари Потър и даровете на смъртта" излезе през 2007 г. От книгите на Роулинг са продадени над 450 милиона екземпляра. Те са преведени на 78 езика. Филмите по тях спечелиха приходи от над 7 милиарда долара.

През 2015 г. бе представена трета й книга под псевдонима Робърт Галбрейт - "Кариера на злото" (Career of Evil).  Роулинг издаде първия си криминален роман "Зовът на кукувицата" през април 2013 г. В книгата се говори за Корморан Страйк, който като войник е ранен в Афганистан, преди да стане частен детектив. Той разследва самоубийството на манекенка. Вторият - "Копринената буба", бе публикуван през юни 2014 г. В тази книга същият частен детектив разследва убийството на писател. През септември 2012 г. Роулинг публикува своя първи роман за възрастни "Вакантен пост"

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.