Данните от международното изследване PISA показват,  че 40% от деветокласниците са функционално неграмотни по природни науки. По четене функционално неграмотните са 41,5%, а по математика 42%.

Академик Петър Кендеров – председател на Управителния съвет на Съюза на математиците у нас, в интервю за Дарик каза, че "Образователната ни система подготвя бъдещите глобални аутсайдери"

Според Wikipedia: Функционалната неграмотност е ниво на уменията за четене и писане, което е недостатъчно за извършване на ежедневните дейности, изискващи четене над начално ниво. 

Един спомен от България: Беше 2010, лятото в Родопите, в една от хижите влязоха няколко дървосекачи, работеше ТВ по който вървеше филм с надписи. Дочу се смях от групата им, по-възрастните се смееха на най-младия, защото не можеше да чете и не разбираше какво се случва на екрана. До този момент, аз вярвах, че в България няма неграмотни хора.


Това, което виждам сред моите познати е, че са отдадени на това да бъдат родители и искат децата им да получат най-доброто образование. И инвестират в това – време, желание, финанси… Като родител знам, че много зависи от личността на преподавателите и от средата, от моделите на поведение които са в средата, в класа. Майка съм на две деца, които завършиха едно от "най-елитните училища" в България с разлика от 3 години, за тези 3 години нещата бяха станали много по-зле.

pisa-bg

http://www.compareyourcountry.org/pisa/country/BGR


"Pisa" -  The Programme for International Student Assessment - предлага оценка на образованието по света на базата на международни тестове за 15-годишни ученици по математика, четене и хуманитарни науки. Тестовете, провеждани от ОИСР, се организират на всеки три години. Те са все по-влиятелна оценка за резултатите от работата на политиците по отношение образованието.

pisa-2015

Азиатската република Сингапур е на първо място в новата класация "Pisa" на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) със страните с най-добро образователно представяне на 15-годишните ученици.

На единните тестове за изследването, учениците в Сингапур са имали най-добри постижения по математика, четене и хуманитарни науки. Те са с по-висок резултат от този на много от връстниците им в Европа, Северна и Южна Америка, посочва Би Би Си.

Престижната класация обхваща над 70 държави. В нея, по думите на образователния директор в ОИСР Андреас Шлайхер, Сингапур "не само се справя добре, но и се придвижва още по-напред". Страната е определена като най-добра в света в областта на образованието и от друга класация от миналата седмица.

Втора в класирането е Япония  следвана от Естония, Тайван, Финландия (5), Китай: Макао, Канада, Виетнам, Китай: Хонконг, Китай: Пекин, Шанхай, Дзянсу и Гуандун (10), Южна Корея, Нова Зеландия, Словения (13), Австралия, Великобритания, Германия, Холандия, Швейцария, Ирландия, Белгия (20).

Азиатските страни продължават да доминират в класирането, като Сингапур измества Шанхай, който сега се счита за част от общата оценка за Китай. Шанхай беше на първо място в предишния рейтинг.

Защо образователната система на Сингапур е толкова успешна? Сингапур става независима държава през 1965 г. Отначало новата нация е имала слабо квалифицирана, предимно неграмотна работна сила. Тогава тя се фокусира без да пести сили в развитие на образованието, като начин да даде тласък на икономиката и да повиши стандарта на живот за хората. Това дава резултат. От една от най-бедните страни и смесица от етнически групи, религии и езици, Сингапур сега изпреварва по резултати най-богатите европейски държави.

Професор Синг Конг Лий, вицепрезидент на Техническия университет на Нанянг, където се намира Сингапурският национален институт за образование, коментира, че според него водещ фактор за този успех е бил стандартът на преподаване. "Сингапур инвестираше засилено в качествена преподавателска сила - за да повиши престижа и статута на учителството и да привлече най-добрите висшисти", казва той, цитиран от Би Би Си. Страната назначава учители само от най-високите 5% на завършилите висше образование в система, която е високо централизирана. Учителите са обучавани от Националния институт за образование, като според проф. Лий този единствен маршрут на развитие подсигурява качествен контрол, за да могат всички нови учители сега с увереност да влизат в класната стая.

Това е последователен, дългосрочен държавен подход, прилаган от десетилетия.