Палестинка спечели приза "Най-добър учител на планетата"


Ханан ал-Харуб е победителката в състезанието за "Най-добър учител на планетата", което се провежда за втори път. Тя спечели не само признание, но и 1 млн. долара. Миналата година състезанието спечели Нанси Атуел от Мейн, САЩ.

Ще занеса наградата на моите деца“, казва 43-годишната преподавателка от Палестина пред „Гардиън“. “Моите ученици са истинските победители. Те са моето вдъхновение“. Палестинката спечели приза, който е определян като Нобеловата награда за преподаване в конкуренцията на 8000 кандидати от цял свят. На финала Ханан се е състезавала със свои колеги от САЩ, Великобритания, Япония, Австралия, Финландия, Пакистан и Индия. На церемония в Дубай папа Франциск, херцогът на Кеймбридж принц Уилям и Бил Клинтън поздравиха чрез видео обръщения Ханан, която е израснала в лагер за бежанци във Витлеем и която започва да преподава, след като по двете й дъщери стрелят израелски войници. Участниците в журито, се спират на палестинката, след като присъстват и участват в нейн урок, в който тя използва предмети от ежедневието като прилага техниката си на „игра и учене“.

Global Teacher Prize ceremony in Dubai

В училището в Ал-Бирех, в покрайнините на Рамала, учениците на Ханан, които са на възраст между 6 и 10 години, живеят в атмосфера на постоянно насилие. Те често са манипулативни, агресивни и самите те понякога са били въвлечени в актове на насилие. „Средата извън класната стая е жестока. Вътре в нея създавам атмосфера на мир, хармония и сигурност“, разказва учителката. Често тя се прави на клоун , за да използва играта и да накара децата да работят заедно като екип, да изградят доверие и уважение помежду си. Учителката е написала книга за своята философия на преподаване, наречена „Учим, докато играем“. Харуб започва да преподава през 2007 г. След като завършва училище, тя е принудена да изостави плановете си да продължи образованието си, когато палестинските университети са затворени по време на първата интифада между 1987 и 1993 г. Омъжва се и ражда пет деца.

През 2000 г., когато и най-малкото от тях тръгва на училище, Харуб започва своето висше образование. След няколко месеца по съпруга й Омар и две от дъщерите й стрелят израелски войници на контролен пункт близо до Витлеем. Омар е ранен в рамото, а момичетата са силно травмирани. „Този случай промени живота ми. Бяхме в шок. Децата ми страдаха, а учителите не бяха обучени как да се справят в такива ситуации. Тогава реших да посветя живота си на преподаването“, казва победителката. Докато Ханан беше в Дубай, за да получи наградата си, колегите й в Палестина обявиха стачка с искане за по-високи заплати. „Преподавам в държавно училище, добро училище е, но доста скромно“. „Всичко, от което се нуждая, си го набавям сама. Класната стая е мой втори дом. Учениците са моето семейство заедно с фамилията у дома“, казва Ханан. Съпругът на Ханан, който е адвокат, твърди, че никога не се е съмнявал в победата на жена си. Две от децата на учителката, току-що са станали адвокатки, друга от дъщерите е счетоводителка, един от синовете е главен готвач, а най-малкият се готви за архитект.

В Дубай, след като взе наградата, Харуб, облечена в традиционна палестинска дреха, обяви: „Гордея се, че съм палестинска учителка. Приемам наградата от името на всички учители в Палестина“. Условието, което съпътства приза е да остане да преподава още пет години. С наградата от 1 млн. долара, която ще получава на вноски през следващите 10 години, тя планира да подпомага млади хора да стават учители, както и да обучава учители по нейната методология.

Източник: uchiteli.bg, Photos EPA, БГНЕС