Защо се проваляме с новогодишните обещания

Според изследване на Online Market Intelligence (OMI) има традиция да се съставя списък с цели за новата година. Най-често хората планират през 2014 г. според анкетата (данните са за Русия)

-      66% - да увеличат своите доходи

-      35% - да намерят по-интересна работа

-      35% - да отслабнат

-      26% - да повишат ефективността на работата си

-      20% - да научат чужд език

Но грандиозните, които поставяме пред себе си рядко се увенчават с успех. И ако се съди по броя на анекдотите на тази тема ситуацията не се променя.

Волята – ненадежден ресурс

Да се разчита на волята за дългосрочни промени не трябва. Това е доказано от изследване на университета в Станфорд, които са съставили списък на разпространени грешки по пътя на достигане на целите. Например дори да имате някакъв проблем и да знаете, че трябва да се реши вие може да отлагате до момента в който трябва да се реши. Всичко зависи от приоритетите.

Волята е ограничен ресурс. Невъзможно е дълго и упорито да се движиш към дадена цел, само за сметка на волята. Представете си, че сила на волята не съществува и намерете други ресурси, които ще ви помогнат да достигнете желаното и това е вашата първа стъпка към по-добро бъдеще.

Отвличащи фактори

Често за достигане на целта пречи начинът, привичният начин на живот, са убедени психолози. Преди да си поставите за цел да научите чужд език, трябва да разберете как това ще се впише в привичния ви график, не противоречи ли това на други цели, ще намерите ли сили и време за реализация на плана. Може и да се окаже нереална цел да се научи език, ако имате две деца и има други приоритети, да повиши квалификацията си, да отделя повече време за семейството и децата… Може да отделяте много желание, време и усилия, а резултатите да не са задоволителни. Съвсем друго е, ако се смени страната – тогава да научиш чужд език е необходимост.

Всяка мотивация, дори и нематериална, живее три месеца, а отсъствието на отвличащи фактори помага да се направи за месец това, което в привичната обстановка може да отнеме и години.

mechti 1

Много по-просто е да започнем да правим нещо нова като изменим всекидневния ритъм – дневно разписание, обстановка, кръг на общуване. Смяната на работата, смяна на жилище, града или страната или просто пътуване – това е отличен катализатор на всички фронтове, защото смяната на средата позволява да се отслабне връзката към старите навици.

Капанът на чуждите цели

Понякога списък с едни и същи цели преминава от година в година, като се наблюдава намаляване на амбициите. Защо се получава така? в социалните медии става популярна следната картинка демотиватор затова как еволюира съставения от някого план от година към година. Амбициозни цели като да отслабна с 25 кг, да увелича 2 пъти доходите си…

Ето пример да попаднеш в капана на чуждите цели. „когато започнах да бягам за поддържане на физическа форма си поставих за цел да участвам в 2 маратона. Това бяха съвсем конкретни цели, предварително платих регистрация, купих билет. Реших с какъв резултат искам да финиширам. През септември травма ми помогна да осъзная, че моята истинска цел е да бъда здрав и енергичен. Затова на мен ми беше достатъчно да тичам по 10 км пет пъти в седмицата“ казва Армен Петросян, издател на електронното издание “Жить интересно!”. Мога да дам примери като този, от живота на близките ми хора.

Да се опитаме от веднъж да постигнем грандиозни промени е друга типична грешка. Да удвоят доходите си или да достигнат желаното тегло за една година успяват малцина. Да се настроите за неизпълним резултат вие бързо ще се разочаровате и ще престанете да се движите към целта. Правилно решение е да бъдете готови за постепенни промени и да се радвате на малки победи. И още. Ако не разбивате целите на по-малки, те са обречени на провал.

Синдром  на ленивия студент

Да се фокусира вниманието на абстрактни цели, а не на конкретното поведение – също е залог за неудачно планиране. Най-голямата грешка е да се съставят списъци с цели и след това да не се използват във всекидневното и месечно планиране.

В списъка с моите цели за миналата година имаше такава – да подобря своите умения в програмирането за да мога осмислено да вниквам в разработката на нашия сайт. Не успях да я реализирам защото всеки път си намирах оправдания, а всъщност беше леност.

Да се правят планове за година или две е по-лесно отколкото да се поставят задачи за седмицата или за деня и да се реализират. Като пример споделеното от моя позната. Чака я рано сутринта полет, планове затова как ще стане 30 мин по-рано, но пропуска двете аларми и е събудена от поръчаното такси. Облича се за 3 мин и благодари затова, че е поръчала такси вечерта.

Колкото са по-далеч сроковете за реализация, толкова е по-трудно да изберем най-близкото действие. Ние съставяме планове, успокояваме се и потъваме в рутината на ежедневието. Това е синдрома на нередовния студент, който отлага подготовката за изпитите до самата сесия.

Ако искате да научите например английски много по-добре ще го научите, ако всеки ден планирате по 1 час занятия, това са 5 часа на седмица, 240 часа за година. Само конкретни планове с всекидневен контрол работят.

Отрицания и оправдания

Негативната формулировка е много разпространена грешка при поставянето на цели. Да не закъсняваш, да не ядеш сладко, да не се ядосваш за дреболии – това не върши работа, трябва да се преформулират. Например искам да ходя на време на работа, искам да ям здравословна храна, да запазвам винаги спокойствие. Не си заслужава да се опитвате да прекратите нещо старо. По-добре и ефективно е да планирате началото на нещо ново. Фокусирайте се върху активността, а не върху избягването.

Едва ли не главната причина, поради която нашите планове остават само написани са оплакванията. За всички нас е свойствено да се оплакваме от липса на сила и енергия и да отлагаме свършването на нещо трудно до отпуската или до пролетта. Ние се надяваме накъде някак да съберем сили и в това време продължаваме да бездействаме. Това е най-голямата грешка. Апетитът идва с яденето, а

енергията, силата и мотивацията идват в процеса на действие.

Започнете да правите и това ще ви даде сили за главното.Използвана е статия http://www.vedomosti.ru/career/news/21587561/nesduvaemye-celi