Проф. Лесли Пейдж: Помолих българските акушерки – оставете бебето при майката след раждането


Раждането не е просто медицинско събитие, а началото на живот и началото на живота на една жена като майка. А жена, която е посрещната с уважение и взима решения сама за себе си е много по-вероятно да стане силна и уверена майка, отколкото ако е унизена и уязвена в този момент. Това беше едно от посланията на професора по акушерство Лесли Пейдж по време на посещението й в България през ноември. Тя беше тук по покана на Алианса на българските акушерки и изнесе лекции пред стотици свои български колежки за модерното разбиране на ролята на акушерката в живота на бъдещата майка. -

В  началото на новата 2016 г., дни преди Бабин ден, темата е актуална.

Първият контакт между новородено и майка да стане задължителен


Първият контакт между новородено и майка да стане задължителен по медицински стандарт настояват група неправителствени организации.

Според резултатите от интернет-анкета, обхванала над 5200 жени, родили в България през последните 3 години, 86% от бебетата са били отделени от майките си в първите часове от живота им след раждането.

Рутинното разделяне на новородените бебета от майките им противоречи на съвременните медицински практики по света и за това има множество документи, каза “Миглена Делчева от Фондация "Родители за родители" в интервю  за БНР.

Всички сме майки, общуваме с други майки, споделят се истории. Ние знаем, че масово първият контакт не се случва, но това го знаем от нашето обкръжение. Реално ние не знаем какво се случва действително в болниците. Тази анкета, макар и непредставителна, обхваща голям брой майки и тя дава една доста добра представа за това, какво реално се случва в болниците. От анкетата ние виждаме, че в 86% от случаите това не се случва, което означава, че наистина имаме голям проблем. Съвременните, добрите практики са грижата за бебето и за майката, не са оптимални, не се изпълняват в нашата страна.

Медицински проучвания доказват, че когато бебето се остави с майката, веднага след раждането му, това допринася за по-бързата му физическа и психологическа адаптация в следродилния период. Българското медицинско образование обаче не дава тази гледна точка, обясни Олга Дукат, дула, която в момента се обучава за акушерка:

Ние сме обучавани във всичките дейности и процедури, които се извършват -бебето трябва да се сложи на помощна масичка, веднага след раждането трябва да се пререже пъпната връв, трябва да се вземе за мерене и теглене, аспирация, която много често е още преди първото изплакване на бебето. Ние фактически не сме обучени и не сме виждали другия начин.

Какво е дула? - Дула – „жена, която служи” (от гръцки Δούλα - Doula). В терминологията на бременността и раждането дулата е специално обучен придружител (не приятел или партньор), който предлага различни видове подкрепа и облекчение без медикаменти  на раждащата жена.