Детската бедност

Детската бедност
unicef pixВсяко пето дете в богатите страни живее в бедност, сочи доклад на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), цитиран от ДПА, предаде БТА.

Недостигът на храна и образование също е широко разпространен проблем, според експертите.

При изготвянето на доклада са проучени 41 страни с високи и средни доходи - редица държави от Европа, Източна Азия, Океания, Северна Америка, а също Израел, Мексико и Чили.

Изследването установява и няколко положителни тенденции като намаляване на бременностите в тийнейджърска възраст и употребата на алкохол сред младежите.

Най-добри резултати по няколко показателя за благоденствие на децата имат скандинавските страни, Германия, Швейцария, Южна Корея, Словения и Холандия.

Южна и Източна Европа, както и страните от Латинска Америка, показват тенденция към най-високи нива на детска бедност, според доклада.

Бедността е не само липса на пари. С нея са свързани много лоши неща – срам, чувство за малоценност. Бедността никога не е по вина на децата. Да си беден много боли и често се пази в тайна. Това пише в книгата “Бедността. Пътеводител за деца”


С близо 30% САЩ също са значително над средния за света показател от 21%. По-високите доходи не водят автоматично до подобряване на ситуацията за всички деца, посочва Сара Кук, ръководител на изследователското подразделение на УНИЦЕФ, базирано в Италия.

Например Япония, САЩ и Канада са сред страните с най-слабо ефективни социални и данъчни политики за намаляване детската бедност.

УНИЦЕФ оценява различни фактори за благоденствието на децата.

Средно едно от осем деца в богатите страни няма сигурност при набавянето на храна. Съотношението стига до едно към три в Турция и Мексико.

Една трета от 15-годишните деца в страните, обхванати от проучването, нямат основни умения за четене, математически и научни познания.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.