Наскоро, през юни 2018 г., Световната здравна организация обяви страстта към компютърните игри като най-новото психично разстройство. Предстои болестта да бъде официално добавена в списъка с патологии.

Заболяването ще се нарича "разстройство на геймъра" и ще попада в групата на "разстройствата, дължащи се на употребата на вещества или пристрастяване към поведение". Статистиката сочи, че над 2 милиарда и половина души по света - или един на всеки трима - играят някаква форма на игра на екрана, особено на мобилните си телефони.

Какво представлява разстройството на геймъра?
- Увреден контрол върху игрите (напр. начало, честота, интензивност, продължителност, прекратяване);
- Поставяне на игрите като приоритет, имащи предимство пред другите интереси и ежедневни дейности;-
- Продължаване или ескалация на степента на пристрастеност към игрите, въпреки появата на негативни последици.

Мнозина могат да се припознаят в тези симптоми. Според специалистите то е прекалено широко и субективно понятиe.
Симптомите на "разтройството на игрите" има общи черти с подобни пристрастяващи дейности, като хазартното. „Нарушенията, дължащи се на пристрастяване, са разпознаваеми и клинично значими синдроми, свързани с дистрес или смущения в личните функции, които се развиват в резултат на повтарящо се поведение, различни от използването на вещества, произвеждащи зависимости“, коментират от Световната здравна организация.

„Нарушенията, дължащи се на пристрастяване, включват разстройство на хазарта и игрално разстройство, което може да включва както онлайн, така и офлайн поведение“. Въпреки всичко, организацията бързо отбелязва, че разпространението на игралното разстройство, е „много слабо“. Член на Световната здравна организация - д-р Владимир Познак казва за CNN: „Милиони от геймърите по целия свят, дори когато става дума за интензивни игри, никога няма да се класифицират като хора, страдащи от игрални разстройства“.