Българите сме сред най-нещастните в света


Българите сме сред най-нещастните в света. Страната ни заема 134-то място от 158 възможни в класацията за световното щастие. Страната ни е в една компания с Египет, Йемен, още няколко бедни африкански и азиатски държави. Пред нас са всички държави от Югоизточна Европа, дори разкъсвания от религиозната война Ирак е много преди нас – 112 място. Класацията е направена въз основана на допитване на "Галъп", извършено през 2012-2014 година. "Уърлд хепинес рипорт"-2015 (World Happiness Report) e третата по ред класация. Първа е Швейцария, следвана от Исландия, Дания, Норвегия и Канада. В челната десетка влизат още Финландия, Нидерландия, Швеция, Нова Зеландия и Австралия. Фактически малки и средно големи страни от Западна Европа заемат 7 от първите 10 места.

 

Швейцария е най-щастливата държава в света според годишния световен индекс на щастието, изчисляван от Мрежата за решения за устойчиво развитие към ООН.  Държавата, чиито символи са шоколадът, луксозните часовници, частните банки и ски курортите оглави класацията на най-щастливите страни, следвана от Исландия, Дания, Норвегия и Канада.

shtastie

Индексът на щастието се изчислява въз основа на брутния вътрешен продукт на човек от населението, продължителността на живота, нивата на корупция и социалните свободи.
Целта на инициативата е да се повлияят политиките на правителствата в съответните държави.

Нарастващото щастие се приема за точен измерител на социалния напредък и за цел на обществената политика, се посочва в доклада. Все повече държавни и местни власти използват данните.