Няма условия за отглеждане на деца в България


Отдавна се говори, че в България има  демографски срив. Реални мерки не се вземат. Саня Конакчиева- заместник-председател на Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ в интервю за БНР казва, че няма условия за отглеждане на деца у нас, което още повече задълбочава демографския срив.


Обезщетението втората година за пореден път остава под размера на минималната работна заплата – 340 лв., а официалният праг за бедност е 300 лв. Тоест държавата казва, че бедността е 300 лв., а една майка с нейното дете трябва да живее с 340 лв.

Няма условия за отглеждане на децата в България. Говорят непрекъснато, че майчинството било дълго, а в други държави има различни социални плащания, които не се наричат с гръмкото име – майчинство. Ако бяха толкова добри условията в България, може би майките от тези държави щяха да идват да раждат тук.

protest majki

Национален протест на родители за увеличаване на майчинството и детските надбавки


Родители се организират чрез социалните мрежи да протестират пред сградата на Народното събрание на 10 декември 2015 г., защото в приетия държавен бюджет няма пари за увеличение на сумите за деца.

Протести са предвидени в още десет града, сред които Варна, Бургас, Русе.

Исканията бяха вече внесени в отворено писмо до Министерския съвет, Народното събрание, Министерството на труда и социалната политика, президента и всички парламентарни групи, казват организаторите. Първото от тях е увеличаване на детските добавки до санитарния минимум от 60 лева и получаването им от всички деца, без обвързването им с доходен критерий, образование или поредност на раждане в семейството. Майките настояват да се намали периодът, въз основа на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане на 18 месеца, въведен през 2014 година.

Друго искане е да се обвързва минималната работна заплата с размера на обезщетението, което получават майките в периода между първата и втората година на детето. Сред исканията е и бюджетът да поеме цялостния пакет от необходими рехабилитационни грижи при недоносените деца до навършване на 3-годишна възраст.

Искаме нормални условия за отглеждане на деца


Информация и снимки БНР