Международен ден на имунологията

Международен ден на имунологията
На 29 април се отбелязва Международен ден на имунологията На този ден се организрат безплатни прегледи и събития - в Клиниката по имунология на болницата на Александровска болница, в Пирогов в Лабораторията по клинична имунология, по-позната като кръвна банка.

Първичните имунни дефицити включват множество редки заболявания, но често не са диагностицирани. Ранното откриване на имунните дефицит е от съществено значение, затова в Световната седмица на първичните имунни дефицити, която завършва с Международния ден на имунологията - 29 април, в цял свят се провеждат множество инициативи за обръщане внимание на проблема.

Много от първични имунни дефицити не са диагностицирани, посочва проф. Елисавета Наумова, ръководител на Клиниката по имунология в Александровска болница:  При често боледуване е необходимо изследване за имунен дефицит.
"Наистина един доста значим социален проблем, защото, въпреки че спадат към групата на редките болести, са повече от 300 редки заболявания като брой. И ако се вземат всички заедно, са повече от онкопациентите в света, така че грижата, ранна диагноза и правилното лечение е от изключително голямо значение. В тази посока сме се заели да организираме различни форми на обръщане внимание, както на обществото така и на личните лекари, педиатрите, които са първите хора, които се срещат с децата, а голяма част от тези заболявания се проявяват в детската възраст", казва проф. Наумова в интервю за БНР.
Според проф. Наумова, лекарите трябва да обръщат внимание при често боледуване и ако пациентът не се поддава на лечение. В такива случаи трябва да се направи изследване, за да се установи дали има имунен дефицит или това се дължи на друга причина. Важно да се знае причината.
За често боледуване се смята около 8 пъти в годината, ако има усложнения и се налага прием на антибиотици.


Не се самолекувайте с имуностимулатори


Да не се прави самолечение с имуностимулатори, а да се приемат само ако са предписани от лекар. Това препоръча националният консултант по имунология проф. Елисавета Наумова, завеждащ Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки към Александровска болница.
Нейният професионален съвет е всеки човек трябва да изследва имунната си система на определен период от време така, както периодично си прави кръвна картина. За съжаление обаче у нас имунолог се търси, когато ефект от лечението на всички останали лекари специалисти няма.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.