Много родители  всеки ден балансират между работата, семейството, грижите за дома и отглеждането на децата. В своето забързано ежедневие някои от тях осъзнават какво въздействие имат върху младите умове. Днешните деца са утрешните водачи, утре светът принадлежи на децата.

Понякога лидерските умения са вродени, но все пак, докато растат, децата могат да научат важни уроци, които по-късно да повлияят на живота им като възрастни. Правилните думи в правилните моменти са от решаващо значение. Това са 15 добри съвета, които ще ви помогнат да изградите уменията на малките бъдещи лидери в живота си.

children playing pix 1

15 съвета за изграждане на лидерски умения у децата


1. Бъдете добър пример за подражание. Като водач, трябва да разбирате колко е важен за екипа добрият пример. Това се отнася с дори по-голяма сила за ролята на родител. Демонстрирайки на децата умението да балансирате между работата и семейството, ще ги научите да бъдат отговорни и добри лидери.


2. Поощрявайте екипната работа. Опитайте отрано да научите какви са интересите на децата ви и окуражавайте участието им в екипни занимания. Независимо дали става въпрос за спорт или училищна музикална група, екипната работа учи по-малките на важни уроци.

3. Придайте особено значение на постоянството. Най-добрите водачи се научават да се справят с грешките също толкова елегантно, колкото и с успехите. Важно е да изложите децата на разочарования, вместо да ги предпазвате с години от тях. Децата трябва да се научат да преживяват загубите и да продължават напред, когато другият отбор спечели или някой друг бъде избран за отговорник на класа, например.

4. Изграждайте дипломатически умения. Всеки добър лидер познава изкуството на компромисите. Вместо да отвръщате на молбите на децата си с твърдо „да” или „не”, направете им оферта и им позволете и те да ви направят такава и да се аргументират. Научете ги да преговарят и да не дават нищо, без да искат нещо в замяна.

5. Гладки умения за вземане на решения. Децата трябва възможно най-рано да се научават да вземат правилни решения. Тъй като понякога се объркват от прекалено многото варианти, те трябва да се научат да свеждат това изобилие до 2-3 възможности, между които накрая да решат. Научете децата си да претеглят плюсовете и минусите на всяка алтернатива, за да могат да вземат възможно най-информираното решение. Така те винаги ще правят най-добрия избор.

6. Тренирайте уверено общуване. Когато отидете в ресторант, поръчвате ли храна на децата си? Всъщност, бихте могли да превърнете нещо толкова просто като вечеря в упражнение, с което да научите децата си да говорят директно на сервитьора. Позволявайки им сами да направят своята поръчка, ще им помогнете да станат по-уверени и да изразяват нуждите и желанията си.

7. Стимулирайте труда. Често децата са силно мотивирани да започнат работа. Ако детето ви иска да продава рисунки на улицата или да събира печалби с направени от него гривни, подкрепете го. Когато порасне, то ще може да се захване с помощен почасов труд или нещо друго. Тези отговорности са жизненоважни за развиването на предприемачески дух.

8. Запишете ги на летен лагер. Летните лагери изобилстват от възможности за участие в дейности за тиймбилдинг. Когато младите достигнат до определена възраст, могат да бъдат предложени за отговорници.

9. Семейна вечерна игра. Вместо да прекарвате вечерите, зяпайки телевизионния екран, играйте на някоя настолна игра. Те са не само развлекателни, но и помагат на децата да се научат да губят, да играят по правилата и да мислят стратегически.

10. Развийте умението им да планират Като семейство, сигурно планирате много и различни събития – от семейни екскурзии до посещения при роднини. Когато се готвите, не оставяйте децата встрани от процеса на планиране. Третирайте всяко събитие като бизнес проект, възлагайте на децата си малки задачи и организирайте събирания, на които те да могат да предлагат своите идеи.

11. Използвайте плакати и колажи. Един забавен начин да научите децата си да си поставят цели е чрез плакати и колажи. Те гарантирано ще се забавляват с изрязването на стари снимки и подреждането им, а в процеса ще се научат да визуализират целите, които искат да постигнат.

12. Абстрахирайте се от това да им помагате. Когато детето ви работи върху някакъв проект, много е вероятно да се изкушите да му помогнете, особено ако видите, че то се затруднява. Вместо това, отстъпете и го оставете само да се справи с трудностите. После ще може да си направите равносметка за предизвикателствата, които са изникнали в процеса на работа, и да помислите за различните начини, по които детето ви е можело да изпълни задачата.

13. Намерете ментор (пример за подражание) на детето. Колкото и добър пример за подражание да сте, менторът може да е безценен. Доверен приятел или роднина може да бъде прекрасен ментор, особено ако е постигнал успехи в област, към която детето ви проявява интерес. Освен това, съществуват организации, които предлагат опитни учители.

14. Поощрявайте четенето. Проучвания доказват ползите от четенето за забавното детство, като децата, които четат, имат по-голям интелектуален капацитет в различни области. Най-младите читатели научават повече за света дори когато четенето им е повърхностно.

15. Възнаграждавайте оптимизма. Фактът, че оптимизмът е свързан с успеха не бива да убягва на семейството ви. Поощрявайте оптимизма, особено когато има опити за постигане на някаква цел.

Финансовият експерт Миранда Маркит казва: „Учейки децата си да управляват пари, ще трябва да им позволите да допускат грешки. Накарайте ги да направят списък с нещата, които искат, помогнете им да ги подредят по важност и ги окуражете да спестяват за най-желаното”. По този начин ще ги научите на ценни уроци, които ще са им от помощ до края на живота им. Освен това, ще знаят какво могат и какво не могат да си позволят.

С малки стъпки днешните лидери могат да подготвят младото поколение за бъдещето им като бизнес водачи. Всяко от тези предложения не само ще изградите предприемчиви и отговорни личности, но също и ще помогне на децата си да се справят по-добре в училище и да развиват стабилни лични взаимоотношения през целия си живот.

Джон Рамптън, предприемач, за списание Entrepreneur. на бг  manager.bg