Уверените хора

Уверените хора

Най-важното е да бъдем в мир с душата си.
Затова съблюдавайте трите "не" -
не се оплаквайте,
не обвинявайте
и не се оправдавайте!"
Бърнард Шоу


Факт е, че истински уверените хора са по-успешни от колебливите и страхливите. Те вдъхновяват останалите и правят така, че нещата да се случват и развиват по начина, по който те искат.
Уверените хора оставят дълбока следа върху всеки, с който се срещат. Интересното в случая , че те постигат това благодарение на огромното влияние, което оказват върху самите себе си, със своя специфичен начин на мислене и действие.
Това, което виждаме, е само външната проява на тяхната увереност, докато истинската борба се вихри вътре в самите тях.
Ние виждаме как те внасят промени в нашия живот, как изказват дръзки и смели идеи и как продължават да вървят напред към все по-високи върхове, въпреки всичките препятствия и спънки по пътя към величието.
И въпреки всичко това, ние пропускам най-важната част. Не виждаме навиците, които те развиват, за да постигнат тази увереност. Ежедневните усилия, които полагат незабележимо, за да достигнат тези висини.
И въпреки че нещата, които влияят силно на хората, се променят всеки сезон, уникалните навици, характерни за истински уверените хора, остават непроменени.
Техният целенасочен стремеж е резултат от няколко навика, които за радост могат да бъдат усвоени от всеки. Това са няколко от тях:

1. Те излъчват увереност в начина си на говорене
Рядко може да чуете истински уверен човек да използва фрази от рода на: „Ами..“, „Не съм сигурен“ или „Мисля, че“. Уверените хора се изразяват убедително, защото знаят, че за да накараш другите да ти обърнат внимание, трябва да вярваш в нещата, които казваш.

2. Търсят малки победи
Уверените хора обичат предизвикателствата и конкуренцията, дори в случаите, когато усилията им ще им донесат минимални дивиденти. Малките победи изграждат нови андрогенни рецептори в мозъчните дялове, отговарящи за чувствата за възнаграждение и мотивация.
Освен това, те увеличават влиянието на тестостерона, който допълнително повишава тяхната увереност и жажда за предизвикателства. Една кратка серия от малки победи може да поддържа самочувствието ви високо, в продължение на месеци.

3. Те тренират
Проучване, проведено в изследователския институт на Източно Онтарио, установява, че хората, които правят физически упражнения два пъти седмично в продължение на 10 седмици, са се чувствали по-компетентни и уверени в ситуации от атлетично, социално и дори академично естество.
Освен това, те са оценили външния си вид и личното си самочувствие значително по-високо от преди. Най-интересното тук е, че визуалната промяна не е основната причина за по-доброто им настроение. Отговорни за това са повишените нива на ендорфин, стимулирани от упражненията.

4. Не търсят внимание
Никой не харесва хората, които отчаяно искат да са центъра на вниманието. Увереният човек знае, че да бъдеш себе си е много по-лесно и ефективно от това да се опитваш да докажеш, че си важна личност.
Хората предпочитат да контактуват с човек, излъчващ правилното отношение, а не с такъв, който се хвали колко и какви хора познава.
Когато уверените хора получат поздрави и комплименти за дадено постижение, те бързо изместват фокуса върху другите, положили неимоверни усилия за постигането на този успех. Те нямат нужда от чуждото одобрение и похвала, защото оценката за тяхната себестойност идва отвътре.

5. Те не се държат осъдително
Те не изпитват удоволствие от чуждия провал и нещастие. Уверените хора не губят времето си, за да се сравнят с другите, защото знаят, че това им поставя ограничения, които пречат на техният растеж и развитие.

woman walking dress pix

6. Черпят своето щастие отвътре
Щастието е ключов елемент в изграждането на нашето самочувствие. Все пак, за да бъдете уверени в това, което правите, първо трябва да знаете, кои сте всъщност и да сте доволни и щастливи от вашата реалност.
Хората, които излъчват увереност и решителност, черпят чувството за удоволствие и удовлетворение от собствените си постижения, а не от начина, по който другите гледат на тях

7. Слушат повече и говорят по-малко
Уверените хора слушат повече отколкото говорят, защото не мислят, че има какво да доказват, на когото и да е било. Те знаят, че активното слушане и отделянето на нужното внимание и уважение на другите, може да помогне на тяхното развитие и растеж.
Вместо да гледат на общуването с другите като на възможност да докажат своите качества и възможности, те се концентрират върху самото взаимодействие, знаейки, че това ще доведе до една по-продуктивна и приятна среща.

8. Те поемат рискове
Уверените хора грабват всяка възможност, която се появи пред тях. Вместо да се притесняват какво може да се обърка, те се питат: „Какво ме спира? Защо да не мога да го направя?“. Tе знаят, че ако никога не опитат, никога няма как да успеят.

9. Не се страхуват да грешат
Уверените хора не се страхуват от грешките и нямат проблем да си признаят, когато сбъркат. Те обичат да изказват мнението си открито и да споделят мислите си, защото знаят, че ако грешать ще могат да се поправят и да получат нова информация, а ако са прави, другите ще научат нещо от тях.
Уверените хора знаят на какво са способни и не считат, че да грешиш е някакъв личностен недостатък.

10. Те отбелязват чуждите успехи
Несигурните хора постоянно изпитват съмнение в собствената си значимост и стойност. Поради тази причина, те постоянно опитват да избутат другите от светлината на прожекторите, като критикуват техните качества и постижения, мислейки, че по този начин самите те ще изпъкнат на фона на чуждото нещастие.
За разлика от тях, уверените хора не страдат от подобни притеснения, тъй като тяхното самочувствие идва от личната им самооценка, а не от тази на околните. Тази вътрешна хармония им позволява да погледнат навън и да оценят чуждите приноси и постижения.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“и съосновател на TalentSmart, за BusinssInsider.com: 10 things truly confident people do differently, на бг: manager.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.