Лятна депресия

Лятна депресия

Жегата влияе на настроението


Продължителната жега и лятното слънце са опасни не само за физическото, но и за психичното здраве. Редица научни изследвания в последните години доказват, че продължителните горещини могат да доведат до отключването на депресивни състояния.
Някои изследователи твърдят, че решенията, които взимаме също се влияят от околната температура.
Как точно ни променя слънцето през август? Оказва се, че не винаги и не за всеки то носи щастие. Така например, според австралийско изследване около 20 на сто от хората в една общност могат да се повлияят от промяна в климата. Данните показват категорично, че именно през отпускарския сезон стават най-много самоубийства. Едно от обясненията е, че през лятото социалният живот стига своя пик и на човек му се налага да се сблъска със своите трудности в тази посока.
Медицински факт е също така, че когато температурите се задържат дълго време над 30 градуса по Целзий, кръвното налягане става нестабилно.
Резултатът - започваме да се тревожим повече, а настроението ни става лабилно. Първите симптоми на лятната депресия са липса на интерес, нежелание за работа и социални контакти.
През 2010 г. друга пък теория оборва част от твърденията. Проучване, направено в САЩ и Австралия показва, че през лятото хората, които са потърсили съвет от "Гугъл" за психичното си здраве, са с около 30% по-малко.


Депресията е нешо което се случва през сивата и мрачна есен и през зимата, когато отнема от настроението ни. Макар и рядко сезонното афективно разстройство може да се прояви при някои хора и през лятото. Засегнати са по-малко от 1% от населението (през студеното полугодие са 5%), а белезите са безсъние, нежелано отслабване на тегло, липса на апетит. Признаците са буквално противоположни на тези, които изпитваме по време на зимната депресия, когато ни се спи постоянно, ядем много без необходимост и натрупваме излишни килограми.

Според психолозите най-доброто лекарство срещу депресията е разнообразното ежедневие и общуването с любимите хора около нас.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.