Връзка между инфаркт и стрес

Връзка между инфаркт и стрес
Американски учени в последно изследване доказаха зависимост между развитие на инфаркт и стресови ситуации при човек.

Учени доказват връзка между инфаркт и стрес


Хроничният стрес засяга имунната система, като в резултат се увеличава  броя на белите кръвни телца. Настъпва реакция на прикрепяне им към стените на кръвоносните съдове и това може да доведе до тромбоза.

Белите кръвни телца играят основна роля в борбата срещу инфекциите. Когато обаче те са твърде много и особено ако са на лошо място, те могат да бъдат вредни", каза Матиас Нарендорф от Харвардското медицинско училище в Бостън, който е и един от авторите.

За да потвърдят наблюденията си учените са изследвали група от 29 специалисти, работещи в "Спешна помощ". Те са им правели кръвни изследвания през работно време, но и когато си почиват. Наблюдаваните лекари са попълнили и справочници за стреса. Сравнявайки данните учените са установили, че стресът активира стволовите клетки на гръбначния мозък, предизвиквайки по-голямо производство на левкоцити. Тези бели кръвни телца, когато са в по-голямо количество, имат склонността да се събират и "залепват" по вътрешността на съдовете, довеждайки до появата на плака.

Изследване на Massachusetts General Hospital в научното списание "Нейчър Медисин"

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.