Учениците в България са най-неграмотните в цяла Европа, показва последното международно изследване в областта на образованието по поръчка на Европейската комисия. Независимо от това у нас намалява броят на децата със слаби оценки.

Цели 44% от българчетата не са се справили с тестовете по математика, четене и природни науки. Само 4% са постигнали отлични резултати. Конкретно при четенето около 40% от учениците не четат добре, докато този процент средно за Европейският съюз е 16% Тук сме на едно ниво с Румъния, Тайланд и Коста Рика в световен мащаб.

При математиката под критичното ниво остават 43% на българските деца, двойно по-малко са европейчетата.

Децата обаче дават по-добри резултати от повечето възрастни, показват родните изследвания. Затова от неправителствения сектор настояват за въвеждане на тест по езикова грамотност при кандидатстване за работа, особено за държавни служители.

Българските тестове са дали най-добри резултати при децата и възрастните в по-малките населени места като Димитровград и Сопот, например. Най-добре се представят родните ученици по отношение на познанията по природни науки, като там не са последни, а предпоследни. Под критичното ниво са 1/3 от децата, като по-зле от българчетата в тази класация са само румънчетата.

 10 изпитани начина да отгледате умни деца


Това са факти. Не са приятни, но такава е реалността. Въпросът е какво може да направи всеки от нас първо за собственото си дете, след това за другите деца на България. Нека не забравяме, че личния ни пример като родители е много важен. Не може да очакваме децата да ни четат, ако ние не четем. Ако не задаваме въпроси и не търсим отговори. Ако спрем да се развиваме.

Снимка Violeta Stoyanova, публикувана в Facebook – показваща български ученици, такива, каквито ни се иска на всеки от нас като родител да бъдат децата ни, но не и такива, каквито са в статистиката.