Лоши навици, от които може да се освободите за да бъдете по-продуктивни


Ако се замислим най-важното нещо, което имаме това е здравето и времето. Времето ни е определено 24 часа на ден и какво ще направим зависи от нас и от организацията ни. За да получим възможно най-големи резултати от всеки ден е по-постижима цел, ако не саботираме самите себе си с лоши навици. Кои например? Това са някои вредни привички, от които можем да се освободим - за да бъдем по-продктивни.

Намалете импулсивното уеб сърфиране. Лесно си губим времето като се осведомяваме по въпроси, които не са ни интересували преди да застанем пред екрана. Най-продуктивно е човек да си запише какво го интересува на лист и след това да провери за него в интернет. За да разберете колко време ви отнемат онлайн технологиите – сърфиране, социални медии, проверяване на имейли … го напишете на лист и ще бъдете учудени. Съвет: проверете в един ден колко време отделяте на екраните (телефон, таблет, нотбука) за да бъдете в социални мрежи (Facebook, Instagram, Viber, Twitter) и колко пъти на ден посягате към устройство за да бъдете онлайн (когато това не е свързано с работа или комуникация с близките ви хора)

Спрете да правите няколко неща едновремнно. Научни изследвания отдавна доказаха, че единици са тези, които могат да правят ефективно няколко неща едновременно.

Спрете непрекъснато да си проверявате имейлите. Смята се, че всеки път щом си проверим електронната поща, губим 25 минути от работното си време. (това е доказано - когато бъдете прекъснати в правенето на нещо ви е необходимо време да започнете отново)

Спрете склонността да се възнаграждавате след всяко наложено над себе си ограничение - за харчене на пари, хранене или друго. Така обезсмисляте усилията от предишния ден. Направете целите си част от личната идентичност.

По-добре вече не отлагайте най-важната си работа за следобед или края на деня. Разполагаме с ограничен капацитет от воля за действие за 24 часа.

Спрете да приемате покани за твърде много срещи. Нищо не намалява продуктивността ни за деня така, както участието в твърде много съвещания и дискусии.

Спрете да седите часове наред без да ставате от работния стол. Нездравословно е! Намалете броя на времето, което прекарвате предимно седнали. Колкото по-дълго седим, толкова по-бавно мислим. Експерти препоръчват да вървим и говорим между 30 и 50 километра седмично. Това е полезно за освежаване на мисленето. Идея – вземете си часовник, който брои стъпки, калории, изминато разстояние и той ще ви казва дори, че е изминал час и трябва да станете и да се разходите.

Не спирайте будилника сутрин, не хвърляйте телефона след спиране на алармата. Борбата със събуждащото устройство само изтощава ограничените ни сили за деня.

Научете се да се самоорганизирате и да си поставяте приоритети за деня, месеца, годината. Да имаш твърде много цели може да те направи изключително непродуктивен.

Сложете край на склонността прекалено да планирате. Педантичното планиране на всеки час от деня не позволява на неочакваното да се случи. Планирайте само няколко часа истинска работа дневно.

Ако не сте планирали досега, започнете да го правите. По-добре е да имаме представа каква е целта ни, какво искаме да ни се случи, и да си поставим реално изпълними стъпки за случването му в бъдеще.

blu svetlina me

Намалете колкото е възможно използването на телефона в леглото. LED екраните на смартфоните излъчват високоенергийна видима светлина (HEV light). Това е т.нар. синя светлина с висока честота, висока енергийност. Тя е във виолетово-синия спектър и може да подтисне производството на мелатонин - хормона, който помага за регулиране на цикъла на съня и ни прави по-щастливи.

Snimka: Личен архив. Имам навик да чета книги на таблета, вечер, всяка вечер... а правилото е работа с ел устройство се спира един час преди сън. Не правете така!

Източник: Business Insider