Седемте Рилски езера са едно от местата в България, които са най-красиви и пълни с енергия. След всички дискусии за лифта, за това колко много хора ходят там, опита за рекорд когато нагазиха в езерото... всички тези неща означават само едно, че това място трябва да се пази. И то може без нас, а ние може да не се качваме с лифта или джип до там. 

Била съм няколко пъти там. През зимата на 1987 г. когато разбрах, че над това място има има толкова много звезди. През зимата на 2014 правихме зимен преход до хижа Вазов. И през лятото на 2014 - тогава за първи път видях езерата от близо - дойдохме от Мальовица и слезнахме на Скакавица. След това само от високото когато минаваме от Вазов към Мальовица съм ги виждала.
Това, което знам, че през последните години не трябва да се ходи там през август, защото тогава Бялото братство е там. И толкова. Има палатки и хора в повече. Какво се случва там?

Снимка: Кирил Фалин

Дъновисти посрещат с танц Слънчевата нова година


Повече от 1000 последователи на Петър Дънов посрещнаха в утрото на 19 август Слънчевата нова година на Седемте рилски езера и изиграха традиционния танц Паневритмия.
В него са се включили и много туристи и планинари, които са се намирали на Седемте рилски езера.

Празникът продължава и следобед, със срещи и беседи на всички Дъновисти, пристигнали за паневритмията.

Лагерът на Бялого братство от около 300 палатки, вдигнати преди месец край второто Рибното езеро, ще остане до 31 август. След което ще бъде демонтиран.
Дотогава районът ще бъде почистен изцяло, а събраното ще бъде транспортирано до градското сметище край курорта Сапарева баня, казаха организаторите

Паневритмия - упражнения 1-10 Paneurhythmy


Петър Дънов е известен с физическите упражнения, които е показвал за да се намери път към физическо здраве и вътрешно спокойствие.

Какво разбрах:
На 19 август с изгрева на слънцето край Седемте рилски езера настъпва Божествената нова година за дъновистите. Събират се около 300 - 700 човека, като те не са само от България.
Паневритмия се играе от 11 часа край петото езеро Бъбрека.

Паневритмия е танц за който се смята, че подобрява ставната подвижност и дихателните функции, укрепва мускулатурата, нормализира кръвното налягане, усъвършенства се координацията на движенията.
Плавните разпускащи стъпки в комбинация със специфичния ритъм на музиката и текстовете на песните имат и положителна психологическа функция - водят до духовно спокойствие, подобряват паметта, мисловния процес и възможността за концентрация.
Танцът на дъновистите продължава няколко дни - танцуват всеки ден до 23 август.

Занимание с паневритмия в сърцето на Рила под ръководството на Петър Дънов, Снимка: petardanov.com

Музиката е композирана от самия Дънов. Паневритмията съдържа двадесет и осем упражнения, обогатени в последствие с двигателните серии „Слънчеви лъчи“ и „Пентаграм“? Този български модел на двигателна активност се оказва дълбоко свързано с древната философия на четирите стихии в контекста на различни култури.

Въпросът, който остава: след като йога е толкова популярна у нас, след като физическата активност е вече осъзнато действие от много хора, защо не се говори и практикува по-масово?

Денят ми започва с 20 мин йога, още помня кати по айкидо или формата от тай чи, която ми отне месеци за да зауча движенията и години за да продължавам да я правя... Защо досега не се е случило да проявя интерес към упражненията на Дънов?