Финансови съвети от баба


„Най-добрите финансови и инвестиционни уроци научих не в университета или от финансови компании, а от баба ми, която цял живот е работила като възпитател в детска градина.” Това споделя известната финансова консултантка и блогър Лий Мандерсън.

„Когато остана вдовица на 65 г., тя наследи значителна сума и реши да стане инвеститор. На базата на богатия си житейски опит и природната си интелигентност, баба бързо усвои основните принципи на пазара и умело вложи част от средствата си. По това време живееше във Флорида и аз често я посещавах по време на ученическите си ваканции. Тя ми придаваше своята финансова мъдрост чрез игри, разкази и дори, когато приготвяше вечерята. Ето кои 5 основни финансови съвети запомних завинаги от моята баба”, разказва Мандерсън.

Урок №1. Направете предварителен анализ

С баба често ходехме в супермаркета. Но пазаруването започваше не в магазина, а дълго преди това. Цяла седмица предварително баба съставяше списък на необходимите продукти, сравняваше цените в различните магазини, събираше ваучери и следеше намаленията. И винаги повтаряше: “Преди да тръгнеш да купуваш, както и да правиш инвестиция, трябва добре да знаеш какво купуваш и да си сигурна, че ще го придобиеш на добра цена.”
Преди да направи първите си инвестиции месеци наред баба ми изучаваше специализираната литература в тази област, следеше цените на фондовата борса и новините от Уол Стрийт.  Така, тя успя да купи акции от компании с високо ниво на капитализация по програма за реинвестиция на дивидентите, чиято стойност се увеличи многократно в следващите 20 години.

Урок № 2. Разпределяйте равномерно богатството

Веднъж, баба отбеляза, че една от нейните инвестиции се е оказала много печеливш. „Тогава защо не вложиш всичко в тази компания?”, попитах я аз.

„Как мислиш, дали е полезно всеки ден да ядеш пържено? – отвърна баба – „Точно както е здравословно да се яде разнообразна храна, така и за портфейла е полезно да има различни инвестиции!", добави тя.
По нейно мнение, потвърдено многократно от световноизвестни авторитети в тази област, инвестиционният портфейл трябва да е с богато портфолио в различни икономически сектори – от рискови фондове, до злато и спестовни облигации.

tree growing from seed

Урок № 3. Бъдете търпеливи

Всяко лято прекарвах поне седмица при баба. В един дъждовен ден седяхме край прозореца и гледахме залива. Тогава тя неочаквано ми каза: “В живота, приятелството и във финансите понякога настъпват лоши дни. Но не бива да се страхуваме от тях. Трябва да вярваме, че рано или късно, слънцето отново ще изгрее".
Баба говореше за търпението, което е изключително важно при инвестирането: човек, който умее да запази спокойствие както при сривовете, така и при възходите на пазарите, винаги ще бъде възнаграден. Инвестирала в акции, носещи високи дивиденти, баба ставаше свидетел на рекордно високи, но и рекордно ниски цени в течение само на година. Но в продължение на 25 години тя нищо не продаде и търпеливо вярваше в своите вложения. След тази игра на нерви, която баба спечели, фондовият пазар започна да расте средно с по 8% на година.

Урок №4. Започнете с малко

Баба обичаше да отглежда цветя, да се грижи за тях, редовно да ги полива и да им се радва. Нейната философия на инвестиране бе много сходна с градинарството. Тя „посади” малки „семена” в размер $50-100 преди много години и внимателно и търпеливо следеше техния растеж. Сега получава наградите за своя труд. Мнозина смятат, че за старини трябва да се спестяват стотици долари месечно, сума от порядъка на $50 - $100 е пренебрежимо малка, следователно безполезна. Но както моята баба отглежда цветя от семена и получава голям резултат, така и вие трябва да започнете с малко.

Урок № 5. Никога не е късно да го направите

Баба ми никога не се е нуждаела от пари – имаше добра пенсия, нямаше дългове. Но, независимо от това, не искаше да рзчита само на едната пенсия. Купувайки първите си акции на 65-годишна възраст, тя вярваше, че тези инвестиции ще й бъдат опора в труден момент. И през ум не й е минавала мисълта, че на нейната възраст е прекалено късно да започне да се занимава с инвестиране. Вярваше, че може да се справи сама с тази сложна материя и да бъде финансово независима. Никога не е късно да вземете под контрол своите финанси, да се научите да правите разумни вложения и да станете по-богати!

изтоник на Бг: manager.bg