9 финансови грешки, които допуска всеки


Ако живеете от заплата до заплата, струва си да прочетете тази статия. За начало, нека уточним – не сте само вие. Повечето хора правят едни и същи грешки, които непрекъснато се превръщат в препятствия по пътя към финансовото благополучие. Ето кои са те.

  1. От заплата до заплата


На никого не му е приятно едва да свързва двата края, но мнозина са се примирили, че това няма друг начин. И това не е само роден патент.

В същата ситуация са и доста американски семейства. По данни на CBSnews.com, през 2014 г. над 38 млн. американски семейства са преживявали от заплата до заплата, без допълнителни финансови приходи.

Експертите по лични финанси обаче казват, че това положение е напълно поправимо. Е, няма да мине без някои лични жертви, но ето какво съветват те: на първо време се откажете от излишни разходи като чести посядания на кафе или обеди в ресторанти. Да пестите от закуските не е просто шеговита метафора. Два месеца в режим на такива икономии и ще усетите как личната ви финансова ситуация започва да се променя. Остават ви повечко налични, което пък ще ви позволи да започнете да изплащате понатрупали се дългове. Вече сте на прага на нов, по-стабилен финансово живот.

  1. Балансът на кредитната карта


Използването на кредитната карта за покупки на неща от първа необходимост е най-голямата грешка, казват същите тези експерти. Втората по важност след нея е непогасяването на задълженията. Знаете ли, че ако не покривате навреме натрупания кредит, в крайна сметка ще ви се наложи да платите повече, отколкото сте дръпнали от картата? Точно на това разчитат кредитните институции и точно по този начин получават значителна част от печалбите си. Защо да не задържите тези пари във вашия джоб, вместо да им ги давате?, съветват експертите.
Помислете добре следващия път, когато посегнете по навик към кредитната карта.

pari pestene

  1. Ипотечни кредити


Наясно сте, че всеки търговец на имоти получава възнаграждение, което е пряко обвързано със стойността на сделката при покупко-продажба на имот. Съвършено ясно е, че колкото по-скъп е имота, който купувате, толкова повече пари ще прибере вашият брокер. Затова и работата му основно се състои в това да ви дава съвети, чрез които да ви накара да си купите колкото се може по-скъп дом. Важно е да помните, че той се ръководи не от вашите интереси, а единствено и само от своите собствени.

  1. Икономии и изплащане на дългове


Някои финансови гурута препоръчват на хората да пестят, независимо в каква финансова ситуация се намират. Това не е най-верният подход. Например, ако имате високи лихвени проценти по кредити, по-високи от тези по вашите депозити, в крайна сметка ще бъдете губещи. Проста математика! Затова и мнозина експерти по лични финанси съветват първо да се изплатят всички дългове, за да се освободи човек колкото се може по-скоро от допълнителни загуби под формата на лихви. Тогава вече вероятността да се сдобиете с достатъчно средства, част от които да започнете да спестявате като депозит, става много по-голяма.

  1. Бели пари за черни дни


Неочаквани ситуации могат да се случат на всеки, никой не е застрахован. Но някои просто са по-подготвени за тях. Една от тактиките им е да се презастраховат с личен фонд за непредвидени разходи. Експертите по лични финанси препоръчват поне 8 месеца в годината да се пестят пари за създаване на такъв фонд.  Дори и нищо извънредно да не се случи, така ще имате един солиден ресурс, с който да разполагате по всяко време. И да не се чудите откъде да намерите пари ако пералнята внезапно се повреди.

  1. Безхаберно харчене


Много хора са недоволни от финансовото си положение, но изобщо не си правят сметка колко пари харчат за напълно излишни неща, които случайно са мярнали през витрините на магазините. Направете си труда поне един месец да водите сметка на тези, уж дребни харчове. Ще се удивите колко много пари изтичат през тях. А също и каква сума можете да пестите от заплата до заплата.

  1. Покупка на автомобил


Разбира се, има една определена категория хора, за които купуването на автомобил не е решаване на транспортен проблем, а белег на престиж.

Но тук не става дума за тях. Именно по тази причина отново ще се вслушаме в съветите на експертите по лични финанси, които предлагат следния план: първо, определете за какво точно ви е нужен личен автомобил, второ, какви функционалности трябва да притежава той и без кои от тях спокойно можете да минете. На базата на тези два фактора, вече можете да направите своя избор.

  1. Семеен бюджет


Всеки месец, след като платите режийните, ви остават някакви пари. Сами ли плащате всичко, или обсъждате ситуацията със семейството? Включвате ли нуждите на всички членове на семейството или сами решавате за какво да харчите изкараните от вас пари и как да ги разпределите?

Формирането на семеен бюджет не е сложно, а в същото време значително ще стабилизира материалното ви състояние. Може да се започне с това, всеки член на семейството да опише своите ежедневни или ежемесечни разходи. След това трябва да се сравнят общите семейни разходи с дълговете и да се анализира кои разходи могат да се отрежат. Оттук нататък всеки член на семейството трябва да отчита как управлява разходите си през следващия месец. В крайна сметка, намаляването на дълговете и подобряването на финансовото положение на цялото семейство е обща отговорност, а не само ваша.

  1. Спестявания за старини


Сложно е да се изчисли колко точно трябва да пестите за пенсия, но е важна крачка към спокойно бъдеще. Мнозина дори и не искат да мислят за това, защото вярват, че пенсията е в далечното бъдеще, ако въобще се стигне до нея – в най-песимистичните варианти на разсъждения. Само че, това бъдеще съвсем не е толкова далече, както изглежда на пръв поглед и идва много бързо. Затова и трябва да се мисли за него отрано, докато все още работите и имате по-големи материални възможности. И не задълбавайте във въпроса колко да отделяте за старини. Дори и да е незначителна сума всеки месец, то, когато му дойде времето запасите ще са достатъчни, поне дотолкова, че да не се налага да продължавате да работите и след като вече сте се пенсионирали.

На снимката:  Дървото на парите - красиво и вечнозелено растение от семейство Дебелецови. Родината му е Южна Африка. Дървото на парите е многогодишно растение с дебели, вечнозелени листа и лек червен оттенък по ръбовете. Може да се отглежда като малко дръвче в саксия
Източник: BusinessInsider, на бг manager.bg