8 съвета за това как да пестите от жена, живяла с 14 000 долара на годинаВ продължение на пет години Даниел Уагаски и семейството ѝ живеят само с 14 000 долара на година. Проблемите започват, когато съпругът ѝ отива войник в Ирак, а Даниел не успява да балансира семейния бюджет. Сега тя споделя пред Business Insider горчивия си опит и дава кратки, но полезни съвети, за да избегнете домашната финансова криза.Водете бележки за всеки разход
Използвайте мобилно приложение като Mint или You Need a Budget или просто записвайте всичко в тетрадка. (може да направите и файл на Excel и да попълвате разходите си, може да го направите по различни разходи – сметки за ток, вода, мобилни оператори, парно, транспорт, отделно за храна, лични разходи – важното е да се попълва – така виждате къде и за какво отиват парите – това от личен опит)


Спрете кабелната телевизия
Средното американско семейство харчи по 64 долара на месец за кабелна ТВ, която почти не гледа. Потърсете алтернативи като Netflix и Hulu. (в момента може да изберете план за Интернет без вкл. ТВ – от години не гледаме кабелна ТВ, а сега вече и не плащаме за нея. Ако искам да гледам някое конкретно предаване го гледам онлайн)Теглете пари само от банкомат на вашата банка
Така ще спестите допълнителните такси, които в края на годината възлизат на една немалка сума. (Това за малките проценти, които начисляват банките трябва да се внимава, защото се променят и се трупа. Следете какви са таксите и при плащане с карта в магазина)


Разделяйте парите в пликове
Заделете в един плик пари за храна, в друг - за транспорт и т.н. Когато парите в даден плик свършат, повече не може да харчите за това нещо.


Пазарувайте по-рядко, но в по-големи мащаби
Колкото по-малко ходите на пазар, толкова по-малко пари ще похарчите. Превърнете ходенето до магазина от седмично в месечно занимание. (един от проверените съвети е да се пазарува по списък, като се прегледат каталозите на веригите. Не пазарувайте емоционално в магазина)


Придържайте се към евтини марки
Много вериги магазини предлагат собствени варианти на известни марки, които не са лоши. Докато топ продуктите обикновено стоят на нивото на очите на стелажите, тези бюджетни алтернативи са в горните или долните части на рафтовете. (Това е така и у нас. Веригите предлагат много продукти със собствена марка и са на по-ниска цена, но когато става въпрос за храни е важно да знаем кой е производителят, ако имаме доверие към него, защо да не вземем продукта на по-ниска цена. Тази информация понякога липсва, затова опитайте с единична покупка и преценете)Направи си сам
Ще се изненадате колко много неща могат да се правят и у дома, а да не говорим, че така храната е по-здравословна и съобразена с вкуса ви. (домашно приготвената храна е по-вкусна и по-здравословна, и по-евтина. Използвайте фризера и замразявайте някои продукти в сезона им и приготвянето на домашна лютеница, сладко, туршия и кисело зеле не е минало)


Следете резервоара
Опитайте да ходите само веднъж месечно до бензиностанцията. Използвайте градски транспорт или се движете пеша. (Използвайте колело за предвижване!)


Докато четях статията попълвах в скоби какво и как правя аз. Надявам се статията да ви е полезна.