Как да спестяваме днес

Как да спестяваме днес
Хиляди хора по света управляват личните си финанси така, че често се оказва, че "има повече месец до края на парите", а не повече пари, отколкото са нужни, за да се изживее до края му месецът и да се изживее качествено.
Става дума за това да ти се струва, че тъкмо си успял да платиш всички сметки и са ти останали малко пари, когато друг, непредвиден разход се появява и не успяваш да спестиш нищо Защото спестяванията са твърде малки. Тези моменти, непосредствено преди заплатата, са много тъжни и демотивиращи. Тогава ни се иска да бяхме спестили малко повече през месеца.

Всекидневни навици, които ще ви помогнат да спестявате пари


Но има някои начини да спестяваме повече, дори да получаваме сравнително малки доходи, посочват от Business Insider. Американското издание изброява 20 начина да се спестят пари, които не отнемат много време и не изискват огромни усилия. Става дума за практики, които се отразяват добре на ограничения бюджет. Повечето всъщност са приемливи и за хората с много високи заплати, защото обикновено и те обичат да пестят.

shopping pix 1

20 начина, с които всеки модерен човек може да спестява пари


1. Обновете плана си за разговори по мобилния телефон. Много от нас не знаят, че плащат за услуги, които никога не използват. Затова, прегледайте отново особеностите на отстъпките и ангажиментите в договора си с мобилния оператор. Някои подобни промени могат да спестят доста пари в края на месеца.

2. Откажете се от каналите от цифровата телевизия, за които редовно плащате допълнително, а всъщност не гледате.

3. Преразгледайте застраховките си, влоговете си,

4. Пазете системите и уредите си в добро състояние. Отдавна е изпитан изводът, че грижата за домашните електроуреди и личните устройства пести доста пари - за нови или за поддръжката на старите.

5. Хренете се у дома. Направете си обяд и го занесете в офиса в някои от делничните дни. Не само ще спестите пари, но и ако сте кулинар, ще се насладите на приготовленията за един хубав обяд, какъвто на вас ви харесва.

6. Правете carpool. Какво е това? Думата е жаргон в САЩ. Обозначава практиката няколко колеги да се разбират да ходят на работа с колата на единия. (Има групи в FB за споделени пътувания към различни градове и споделяне на разходите)

7. Вървете пеша. Така се пестят пари и е полезно за здравето. Препоръчва се на хората, които не живеят невъзможно далеч от работното си място. Карайте колело (ако има велоалея и къде да оставите колелото на сигурно място)

8. Съберете приятелите вкъщи и гледайте филми или спортни събития, вместо да излизате навън вечер. Така ще избегнете някои разходи за билети, храна и напитки в заведения, паркинги и бензиностанции.

9. Консумирайте електричество умно. Изключвайте светлините, телевизора и другите електрически устройства, когато няма човек в стаята.

10. Пазарувайте със списък. Това ще ви помогне да избегнете ненужните, импулсивни покупки, които винаги правим в магазина, когато сме отишли за нещо друго, конкретно.

11. Използвайте талони за намаление. Огледайте се за разпродажби.

12. Купувайте храни с различни приложения в готвенето.

13. Шофирайте безопасно, с умерена скорост.

14. Опитайте да продадете вещи – колекции, сувенири, книги, ретро устройства, които някога сте харесвали, но сега нямат сантиментална стойност за вас.

15. Плащайте си вноската по кредита всеки месец, без да прехвърляте крайния срок.

16. Не купувайте продукти и услуги с промоция, обозначаваща някакво време. Всички сме виждали подобни надписи и реклами – "купи сега и не плащай вноски цяла година", например. Знайте, че след това ще трябва да изплатите продукта с много високи лихви.

17. Пробвайте да продадете нещо в eBay или подобни сайтове (olx.bg, ФБ групи). Например стари лекции, реферати, минали презентации, проекти, които могат да служат като образец.

18. Сега се огледайте за изгодни условия, ако отдавна мислите да изтеглите ипотечен кредит.

19. Продайте част от площ или терен (двор, таван), който не използвате.

20. Плащайте първо на себе си. Независимо какви стратегии за спестяване на пари използвате, да се отплащате първо на себе си е абсолютният начин да увеличите спестяванията си. Като си доставяте малки удоволствия ще осигурите бъдещето си, защото в крайна сметка Вие самият сте най-големият кредитор на себе си.0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.