Просто колкото трябва

Просто колкото трябва
В света на бързи обороти, в който живеем, всички искаме да забавим темпото и да се наслаждаваме на живота в по-бавна крачка, без толкова много стрес, с повече време за всичко, на което се радваме и което обичаме да правим.

Шведската философия за балансиран начин на живот


В тази връзка, в шведската култура е възприета дума за този начин на живот - lagom (произнася се "лар-гом"), разказва Business Insider. Думата означава "Не твърде късно. Не твърде много. Просто колкото трябва".

Lagom

Тази простичка дума съдържа цялата шведска социалдемократична философия - че всеки трябва да има достатъчно, но не твърде много.

Така например в офиса, хората, които следват този lagom идеал, работят здраво, но не чак толкова много, че да навредят на други части на живота си. Окуражава се балансът между кариерата и личния живот.

Други особености на този начин на живот включват пестеливост, намаляване на стреса, постигане на идеалния баланс между работа и заплащане и фокусиране върху околната среда, грижата за чистотата на природата и устойчивостта.

Архетипната шведска поговорка "Lagom är bäst" буквално означава "Правилното количество е най-добре". Може да се разчете също и като "Достатъчно е толкова добре като празник", или "Има стойност в балансирането".

За шведите "lagom" е стил на живот, навик на ума. Има вътрешно приет начин на мислене на приемане и задоволяване. Това е част от тайната човек да е щастлив - да не е обсебен от идеята за щастие. Философията е красива и проста, като предлага алтернатива на идеята "винаги да се търси следващото най-добро нещо".

Концепцията окуражава достигане на баланс в живота - всичко да е умерено. Ако е обратното, то ще е материализъм или консуматорство.

LagomИма книга, издадена за тази фолософия. Тя е на Анна Броунс - "Live Lagom: Balanced Living the Swedish Way". "Прилагането на чувство за умереност в аспекти от всекидневния ни живот - какво ядем, какво носим, как живеем, как работим, може да бъде големият трик да приемаме по-балансиран, устойчив начин на живот, който привества удоволствията от съществуването, вместо тези на консумацията", казва тя.

С други думи, lagon е да станем "мастър на модерацията", да балансираме, за да вкусваме радостта от живота, също както са съветвали Епикур и Цицерон.

"Lagom е много важен за скандинавската психика. Има баланс и умереност във всичко, което правим в Скандинавия - от работните ни часове, до колко парчета от кейка ядем, колко мляко приемаме с кафето, порцията парчета във вечерята ни", казва в интервю за "Дейли Телеграф" Бронте Аурел - управител на скандинавска кухня в Лондон.

Хора в центъра на Стокхолм през пролетта - вишневата градина до кралския дворец

Lagom е нов минимализъм за мнозина извън Швеция, с желанието да се живее с по-малко вещи с цел човек да се радва на по-пълен живот. Всеки може да открие ‘lagom' като следи как харчи парите си, използва отново старо обзавеждане, умишлено намалява лошия си отпечатък върху природата, взема целенасочено почивки от работата, прекарва качествено време със семейството и приятелите, фокусира се върху това, което е абсолютно основно и знае кога да спре

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.