С какво да да заменим сутрешното кафе?

С какво да да заменим сутрешното кафе?
Лятото на 2016 г. отказах цигарите – от раз без всякакви помощни средства, освен съзнанието, че съм изпушила последната си цигара. Спирането на цигарите води до наднормено тегло, това си е промяна в метаболизма, който оказва влияние когато си на 40+ и водиш сравнително застоял живот. Тогава започнах да тичам. Тичането в парка е един достъпен спорт, който натоварва целия организъм и не изисква много инвестиции. Когато имаш парк наблизо, когато откриваш събития като 5kmrun и други добри инициативи. Научаваш се да тичаш в началото малко, след това 2 км, 5 км… мускулите се променят, дишането, стойката. Ставаш по-здрав. И кожата ти става по-хубава. Така се получи, че заместих цигарите с бягане. Любопитно, но факт - 5 км тичане в парка отнема толкова време, колкото и да изпуша 5-6 циграи през деня.

През април 2017 г. се преместихме от София в Барселона. Живеем на 100 м от морето в стара кооперация на 3-тия етаж в която стълбите са толкова стръмни, че не можеш да си качиш колелото и търсиш къде да му намериш дом (оказа се, че тук има практика да се оставят колелета в партерни помещения под наем).

Нямахме кафе първата сутрин, след това така се получи, че денят без кафе… на другата сутрин, втората, дойде идеята, а защо да не опитам без кафе. Много билков чай, понякога и зелен чай, или лайка и анасон, много стълби и движение и като резултат – вече месец без кафе. И не, че няма възможност, в офиса кафето е на капсули, каквото искаш по сила и аромат, с мляко, с различни аромати и колегите те канят на кафе.

Получи се заместване – заместих кафето с изкачване на стълби и упражнения на стълби (различни напъни се правят много удобно). Нямах намерение или цел да отказвам кафето. Пия кафе от години и за мен това е един от ритуалите, който прави дните ми. От друга страна знам, че не трябва да се прекалява с кафе.

Най-достъпният всекидневен фитнес уред това са стъпалата. Да стълбището, има го навсякъде в офис сградата в която работим, в жилищния блок в който живеем…

bcn sport 3

В Барселона хората са някак отдадени на спорта, живеят активно и използват всяка възможност за да спортуват. Използват и стълбите.


Какво ще стане, ако се изкачим по стълбите, вместо с асансьора? „Натрупва“ се през деня част от препоръчителните 30-минути ежедневна физическа активност.

Затова споделям и тази публикация с вас и подкрепям с няколко научни факти.

Изкачването на стълби може да замени сутрешното кафе?


Американски учени посъветваха любителите на кафето как най-лесно да се откажат от прекомерната консумация на ароматната напитка - като изкачват на бегом стълбите, пред които се изправят, пише сайтът Лайф.

Сайтът цитира изследване на професора по кинезиология Патрик О'Конър от университета в Джорджия. Екипът му предлагал на студенти вместо традиционните ободрителни сутрешни чашки кафе да бягат по стълбища. Оказало се, че методът работи. Само 10 минути бягане било достатъчно, за да спадне кофеиновият глад на доброволците. Сред участниците в изследването била констатирана по-голяма бодрост, по-голяма мотивация в обучението, като те станали и значително по-внимателни.
Подобен ефект може да се получи и при плуване в басейн, твърди Патрик О'Конър. Но не всички студенти разполагат с достатъчно време, за да ходят на плуване редовно сутрин. А достъпът до стълби е много по-лесен в офисите и в университетите.

О'Конър изтъква, че в кенче кока кола се съдържат 42 милиграма кофеин, а в чаша капучино, два пъти повече - 77 мг. Ученият твърди, че взимането на стълбите на бегом може да замени и двете напитки.

Какво е Кинезиология? Това е наука, която  изучава структурата и функцията на мускулите. Разглежда мускулните движения във всичките им проявления. Тя изяснява механизма и ефекта от физическите упражнения.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.