Активно движение

Активно движение

Активно движение


Най-сигурният начин да станеш по-здрав, по-умен, по-щастлив


Физически упражнения. Тренировки. Движение всеки ден. Това е единственият,  категорично доказан начин да стане човек по-умен, по-щастлив, по-здрав и спокоен. Не са решение на всички проблеми. Но помагат.

С напредването на възрастта организмът има нужда от повече движение. Едно е да си на 20 години и кръвта да ти ври, друго е когато си минал 40, затова не трябва да се отказвате, не трябва да спирате. Защото заседналият начин на живот е един тих убиец, който прави тялото ви слабо и податливо на заболявания. Прави го неусетно. Затова трябва да излезете от своята зона на комфорт и да се научите да се движите всеки ден.

 

rila az kalin

Планината, движението ме правят усмихната. И как липсват


Това са няколко доказателства към това твърдение от публикация в The Week.


Упражненията засилват тялото и ума. Лаборатория на Университета на Колумбия в САЩ успява да докаже със снимки от ядреномагнитен резонанс, че редовната физическа активност провокира неврогенеза – процес на раждане на нови мозъчни клетки. Тримесечен режим на спортуване повишава с около 30% кръвообръщението в частта от човешкия мозък, която отговаря за паметта и ученето, посочва експеримент на университета.


Мит е, че спортистите са глупави. Когато човек е в добра форма, се увеличава способността му да учи. След като са правили физически упражнения хората наизустяват думите от чужд език 20 на сто по-бързо, твърди германско изследване от 2007 г. Ето защо, ако искате да бъдете по-креативни, отделяйте около час на спорт на ден. Учените твърдят, че когнитивната гъвкавост се подобрява след само 35 минути на занимания. Когнитивната гъвкавост е важна функция, на която дължим намирането на отговори и изграждането  на стратегии спрямо твърдения и обстоятелства.

Офис работниците, които спортуват по обяд, са по-продуктивни, по-малко стресирани и по-енергични, твърди проучване на Университета в Лийдс, Англия.

Това е добър повод да се замислите за какво използвате обедната си почивка? По-продуктивни ли сте, ако останете на работното място или ако разходите или посетите близката фитнес зала до офиса?

Колкото повече се потим, толкова повече се усмихваме. Не може да е по-просто, а е толкова вярно. Доказват го други учени, от Университета „Дюк“. Те се убеждават, че упражненията имат ефекта на антидепресанти - намаляват чувството за тревога и стресовите нива. Хората със заседнал начин на живот са един и половина пъти по-склонни да се депресират, посочва и мащабно изследване в Америка, което обхваща здравните показатели на 8023 пациенти в рамките на 26 години.

Все още не сте убедени? Друго проучване в Холандия от 2006 г., което обхваща 19 288 близнаци и семействата им, също доказва, че физически активните хора са по-малко тревожни, по-малко депресирани и нервни. Освен това са и по-социални.

Имайки пред това, колко е полезната доза физическа активност? Спред авторите оптималният вариант е

45 минути на ден, до час, 6 дни в седмицата


 

Снимките са от Рила - х Иван Вазов - гледката е от Отовишки връх/2697м./ на заглавната снимка, вижда се връх Калин, където се намират най-високия път и язовир у нас. На другата снимка - слизане от връх Калин

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.