Седемте рилски езера са едно от най-божествените места и най-мощният енергиен център в България, посещавани от хиляди туристи през годината.

Намират се в Рила, изходен пункт е курортът Паничище над град Сапарева баня. От курорта до езерата се стига с лифт, коне или високопроходими джипове. Лифтът достига до новата хижа. Това е път по  който всеки може да достигне до това божествено място.

Друг вариант е да стигнете с кола до хижа Вада и от там да се изкачите. Възможно е и от хижа Вазов да слезете до Езерата. До Седемте Рилски езера може да се стигне и от хижа Скакавица.

rila lakes 1

През 2014 г. направихме зимен преход в Рила – качихме се с лифта, след което продължихме до хижа Иван Вазов. На другия ден слязохме на Рилския манастир.

През лятото направихме преход в Рила. За да стигнем до Езерата направихме преход от Мальовица до хижа Скакавица и след това се качихме. Това е преход за един ден от 4 дневна разходка в Рила, която ще разкажа скоро. Маршрутът бе такъв, че единият ден ги видяхме от високо езерата, а на другия ден ги обиколихме.

rila lakes 2

Хубавото е, че има различни оферти за организирано посещение на Рилските езера и всеки може да посети това красиво място. Не забравяйте да си вземете дъждобран или водоустойчиво яке. Езерата са заобиколени от високи върхове и ако има облаци те ще се извалят над вас. Здравите и удобни туристически обувки са задължителни, както и нещо и леко за хапване, което ще ви зареди с енергия.

rila lakes 3

След като се стигнали в района на новата хижа нагорнището свършва и пътеките към езерата са две. Първата води към най-ниско разположеното-Долното, а втората тръгва директно по стръмнината, за да се свържат при петото езеро - Бъбрека.

rila lakes 4

След Бъбрека пътеката на горе е само една, минава покрай шестото езеро - Окото, което е и най-дълбоко, след него следва най-високо разположеното-Сълзата. Тук върху скалата има натрупани каменни пирамиди, откъдето се открива шеметна гледка към езерата.

rila lakes 5

Ако сте в добра физическа форма се качете на Езерния връх. Гледката към Езерата си заслужава.

След това пътеката продължава в посока хижа “Иван Вазов” и Рилския манастир или може да тръгнете в посока към Мальовица.

rila lakes 6

Седемте Рилски езера са група езера с ледников произход, разположена в Рила. Това е най-посещаваната от туристи езерна група в България, част от 100-те национални обекта. Езерата се намират в Дамгския дял на Северозападна Рила и са разположени между 2100 и 2500 метра надморска височина. Те са разположени стъпаловидно – вдлъбнатини по склона на планината, като отделните езера са свързани помежду си чрез малки поточета. Името на всяко от Седемте рилски езера има връзка със специфични външни особености на даденото езеро. Езерото, което е разположено на най-голяма надморска височина, носи името Сълзата заради прозрачността на водите, които предлагат видимост в дълбочина. Следващо по височина на разположение е Окото (Сърцето), което е с почти идеална овална форма. Окото е най-дълбокото циркусно езеро в България – дълбоко е 37,5 м. Бъбрека е езерото с най-стръмните брегове от цялата група. Четвъртото езеро е Близнака-най-голямото по площ езеро от Седемте рилски езера (наричат го така, защото през лятото, ако е суха годината по средата пресъхва и се раздела на две). Трилистника е с неправилна форма и невисоки брегове. Най-плиткото езеро е Рибното, а най-ниско е Долното. В него се събира водата, която изтича от останалите. Долното езеро дава началото на река Джерман.

rila lakes 7rila lakes 8rila lakes 9rila lakes 10rila lakes 11