Национален фотоконкурс на тема "Чешмите на България" търси най-красивите чешми у нас, съобщиха от сдружението "Аз обичам водата", които заедно с Българската асоциация по водите организират фотонадпреварата.

Фотоконкурсът е част от инициативата „Международен Воден Мост 2015”, която вече четвърта поредна година се осъществява по случай

22 март – Световен ден на водата


Целта е да се обединят фотографиите на прелестните чешми в България, изваяни назад във времето или в наши дни.

Българските земи носят в недрата си изобилие от чисти и пивки алкални води. Българите от незапомнени времена са се отнасяли с ритуално почитание към водата, търсели са и са откривали най-чистите извори, строили са чешми за здраве, за късмет, за берекет и за да оставят нещо след себе си за хората. Казват, че само в Родопите чешмите са повече от селата, а в някои села - чешмите са повече от къщите, посочват от сдружението.

Те се надяват чрез конкурса да съберат любопитна информация, свързана със замисъла, строителството и експлоатацията на красивите чешми у нас, която да бъде пресъздадена с помощта на естетическия фотографски поглед.

Темата на конкурса цели да обедини фотографии на прелестните чешми в България, изваяни назад във времето или в наши дни. Чешми, които са обновявани или премествани от едно място на друго. Пресъхвали са и после пак са започвали да даряват вода.

Най-впечатляващите фотографии в конкурса ще бъдат прецизно избрани след онлайн гласуване във Facebook и от експертно жури.

Номинираните творби ще станат част от изложба в Националния музей „Земята и хората”, София, която ще включва общо 50 авторски работи. Журито и посетителите във Facebook ще определят кои от тях ще бъдат удостоени с първа, втора, трета награда и отличие след онлайн гласуването. На 22 март четири фотографии ще бъдат обявени за абсолютни победители в конкурса.

снимката - чешма в Пирин, пътя за хижа Вихрен