В центъра на Хасково вече се издига паметник на Завистта. Датата е 8.09.2014 г. Творбата на местния скулптор Господин Тенев изобразява митологичния Икар в устрем да полети, но две ръце на скелет опитват да пречупят крилете му.

"Българският Икар" е наименованието на триметровата творба

паметник на завистта

Автор на идеята и на проекта е скулпторът Господин Тенев-Гуспата, който казва в интервю за БНР „Идеята ми бе подхвърлена от кмета Георги Иванов миналата година и всъщност тя си е негова. В продължение на година време я доразвих, предложих я на комисията и и когато проекта беше одобрен тръгнахме към изпълнение. Визуалното измерение на завистта го виждам като българския Икар. Видях го като Икар, с разперени криле в стремеж да полети, но две огромни, кокалести ръце спират полета му. Завистта влиза в действие. Размерите са 3 на 3 м. Ще бъде върху каменен постамент и общата му визия ще бъде някъде около 5 м. До края на месеца трябва да приключа с глинения модел и да подам работата на леярите. Ще бъде монтиран в центъра на града и събитието по откриването на паметника ще бъде някъде около празниците на Хасково – 8 септември.

Казват, че това е единствен такъв паметник в целия свят. Никой друг народ не е решил да увековечи за себе си завистта, но аз съм с мисълта, че е необходимо едно такова нещо. Когато хората видят този паметник на завистта, може би ще се сетят, че грубите ръце трябва да абсорбират завистта у всеки човек и някак да я заровят като томахавка в земята или да я телепортират на някоя друга планета, където няма живи хора. Трябва планетата Земя да остане без завист. Това по-скоро е тотемичен символ, който цели отнемането на някаква характеристика от хората и внасянето й в предмети, като по този начин се прочисти съвестта и мисленето на обществото. Така мисля, и се надявам, че това е възможно. Дано човечеството се освободи от енергията на завистта, за да живее по почтено.“

В Хасково има още интересни паметници като паметника на Баба Яга, дело на същия автор.

haskovo baba yaga

 

паметник на Баба Яга, Хасково


Монументът „Света Богородица“ в Хасково се издига над града от височината на Младежкия хълм, статуя и е считаната за покровителка на града Света Богородица с Младенеца. Скулптурата, висока 14 метра и тежаща 80 тона, стои върху 17-метров постамент, който отвътре представлява параклис. С тази статуя през 2004 г. градът влиза в раздел “Религия” на Книгата на Гинес като най-високата статуя на Богородица с Младенеца.


Света Богородица Хасково


монумент Света Богородица Хасково


Идея за паметника дава кмета на Община Хасково Георги Иванов, а изпълнители на проекта са Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив. Монументът е тържествено открит на празника Рождество Богородично на 8 септември 2003 г. Заради рекордните си размери и подходящо местоположение статуята на Света Богородица се вижда от целия град дори и вечер.