vitosha snow gora


Витоша през зиматаВитоша


Витоша е планината до София. Витоша е място за разходка, за преход с колело, да се изкачи Черни връх през всеки сезон от различни посоки, от Железница, през Златните мостове, от Кладница през Селимица.

Колко спомени, емоции и движение има свързани с Витоша.

А знаете ли кога планината Витоша е обявена за национален парк?

Това се случва преди 80 години, през 1934 г. Това е било тенденция по това време, защото и планината Олимп е обявена за национален парк през 1938 г.

Изглед към Витоша от Борисовата градина, 1934 г. Изглед към Витоша от Борисовата градина, 1934 г.

Витоша празнува своя празник на 11 октомври 2014 г. със спортен празник. В програмата са включени всички спортове, които обичаме да практикуваме на Витоша – туризъм, ориентиране, велосипеди, езда, скално катерене, спелеология, парапланеризъм. Очакват ни състезание по ориентиране по три маршрута на трудност (м. Момина скала – Златни мостове), демонстрации на клубове по спелеология и конната база в с. Боснек, туристически походи, семинари за презентиране на концепциите за екстремни спортове и дейностите на ПСС и БТС, провеждане на летния градски технически преглед на ПСС и ден на отворените врати на база Алеко, летене с парапланери (при подходящо време), катерене и спускане с велосипеди, откриване на обновената чешма на Алеко, концерти, детски състезания и още много други интересни събития.
Нека превърнем Празника на Витоша в ден, в който да почетем планината, без която не можем – безспорно най-голямото богатство на града ни!

vitosha cvete

Красива е Витоша с всяко камъче и цвете


използван източник www.360mag.bg/


снимки личен архив